avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil sau asistent personal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil sau asistent personal

buna ziua,sunt mamica la un baietel de 4ani cu certificat de handicap grav cu asistent personal,momentan sunt in indemnizatie crestere copil 3-7ani,intrebarea mea este pot lua indemnizatia de crestere copil 3-7ani,dar sa fiu si asistent personal al copilului(dgaspc si centrul de unde se elibereaza certificatele de handicap mi au spus ca pot,si iau si o suma de bani,dar primaria nu accepta...ori indemnizatie crestere copil ori asistent personal
multumesc
Cel mai recent răspuns: ionelaagapie , utilizator 18:28, 28 Mai 2014
1. Daca sunteti asistent personal, cu contract individual de munca (CIM), nu puteti sa cumulati salariul cu indemnizatia pentru concediu ingrijire copil pana la 7 ani.

2. Intrebati, pe e-mail, si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu ingrijire copil pana la 7 ani.
Multumesc pentru raspuns...de la 3 la 7 ani am inteles ca imi merge cartea de munca..certificatul copilului are grad de handicap grav cu asistent personal.La DGASPC mi sa spus ca se poate cumula cele 2 dar sa raman cu indemnizatia de la 3 la 7ani si sa mi vina doar suma de bani ca asistent pt ca nu sunt se fac angajari ca asistent personal nefiind locuri.La AJPIS mi sa spus ca tb sa renunt la indemnizatie si devin asistent personal dar nu mi fac carte de munca nefiind locuri libere..Ce sa inteleg....are vreo importanta si ca sunt divortata de tatal copilului?
1. S-ar putea sa aiba dreptate cei de la AJPIS, iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...

Art. 33
(1) De drepturile prevăzute la art. 31 și 32 nu poate beneficia părintele sau persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care, pentru același copil, are în același timp și calitatea de asistent personal ori care primește indemnizația acordată în condițiile art. 42 alin.(4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

(1.1) Fac excepție de la prevederile alin. (1) persoanele singure care au în întreținere un copil cu dizabilitate gravă și care pot beneficia cumulat și de indemnizația acordată în condițiile art. 42 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
...


2. - Dar avand in vedere prervederile art. 33 (1.1) de mai sus (ca persoana singura care aveti in intretinere un copil cu dizabilitati) reveniti la AJPIS si poate se rezolva.
- Puteti intreba si la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro.
- In sesizare sa expuneti exact situatia in care va aflati si dati si textul de lege de mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil cu handicap de la 3 la 7ani nicoleta_monica nicoleta_monica Buna ziua Ma numesc Nico,si doresc sa stiu cat este indemnizația pt cresterea copilului cu handicap de la 3la 7ani. Datorita problemelor de sanatate,se ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie copil cu handicap stanelenica stanelenica Buna,sunt o mamica care are un copil cu grad de handicap grav si sunt in concediu de maternitate prelungit pana la 3 ani(acum expira cei 3 ani).As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil cu handicap mediu liveomars liveomars Buna ziua, Am fost in CCC pana la 3 ani copilul avand handicap grad mediu.Am avut aceeasi indemnizatie timp de 3 ani,iar in anul 3 am mai avut si un ajutor ... (vezi toată discuția)