avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de concediu odiha - cu cat timp inainte?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de concediu odiha - cu cat timp inainte?

Buna dimineata,

Intrebarea se refera la o firma in care - din pacate - nu exista planificari ale concediilor de odihna facute in avans (de aici si problema).
Firma are un salariat care doreste sa isi ia co cam o luna (parte pe anul asta, parte pe anul trecut) de azi pe maine.
firma nu se poate lipsi de el tocmai acum, si ar dori sa nu ii acorde acest CO, tocmai pentru ca este cerut de azi pe maine.
Imi puteti spune, va rog, cu cat timp inainte de CO trebuie angajatul sa isi faca cerere de concediu (data fiind lipsa planificarilor)?
Am gasit partial aplicabil art 143 (4) din Codul Muncii:
ART. 143
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale ...Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.[/


Ce parere aveti?
Vi se pare legal ca firma sa solicite angajatului sa isi faca cerere de co cu 60 de zile inainte, si daca nu a facut o cerere in termen, sa nu o aprobe?

Si care credeti ca este sanctiunea in cazul in care angajatorul nu aproba o cerere de concediu facuta intr-un termen foarte scurt fata de specificul activitatii?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 7 Mai 2009
Art. 144.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Eu consider ca angajatorul poate refuza efectuarea concediului angajatului daca exista motive obiective.
PS De o raspundere contraventionala a angajatorului nu am cunostinta, insa este posibil ca salariatul sa se considere nedreptatit si sa se adreseze instantei de judecata...
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
pakos, utilizator
1. In CCM la nivel de unitate, dar mai ales in Regulamentul intern, se regasesc (sau ar trebui sa se regaseasca) toate aceste probleme marunte de organizare care dau multa bataie de cap si salariatului si angajatorului.
2. Ar fi bine daca angajatorul si salariatul s-ar intelege pentru a fi amandoi multumiti.
3. In asemenea situatii compartimentu de RU are un rol important care ar trebui sa intocmesca sau sa modifice R.I. in functie de problemele care apar.
4. Angajatorul va gasi mereu motive de a nu acorda CO salariatilor sai, totusi legea il obliga sa acorde acest CO, deci trebuie gasita o cale de a multumi ambele parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Se poate refuza concediul de odihna? Mr. Brightside Mr. Brightside Bun gasit! Vreau sa stiu daca mi se poate refuza o cerere de concediu si pe ce considerente? Daca vreau sa imi iau concediu in luna iulie la cate zile am ... (vezi toată discuția)