Aceasta e mesajul unei prietene. M-as bucura sa imi dati si opiniile voastre. Multumesc anticipat.
"Sunt cadru didactic si urmeaza sa nasc intre 25 iunie si 2 iulie, deci in vacanta/concediu de odihna... nu-mi iau prenatal pt ca ma simt bine si n-are rost, deci vreau tot concediul de maternitate dupa ce nasc, + 1 an cic. Acum vine dilema: medicul de fam vrea sa-mi faca si prenatal de prin 27 iunie macar, sa fiu 'acoperita' in caz ca nasc mai repede de 1. Zice ca daca nasc in 30-1 noaptea de ex, nu poate sa-mi faca concediu pe luna incheiata, si daca pe certificatul copilului scrie 30 si eu am concediu din 1 nu primesc banii cuveniti. Cunoasteti ceva in acest sens? E vreuna din voi mf? Sau ati trecut prin asa ceva?"
1. Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se da la cerere (deci nu este obligatoriu).
2. Obligatoriu este sa luati cel putin 42 de zile de postnatal.
3. In acelasi timp este adevarat ca, pentru binele dvs. si al fatului, trebuie ca impreuna cu medicul sa hotarati daca, cum si cand intrati in concediul de maternitate.
4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
5. Asadar dupa ce veti naste medicul din spital va da primul certificat medical pentru concediu de maternitate (postnatal), valabil din ziua nasterii pana la finele lunii, dupa care restul de certificate lunare le luati de la medicul de familie.
Concediu prenatal
feherildiko
Dupa cunostintele mele legislatia prevede un total de126 de zile concediu pre- si postnatal din care 42 de zile obligatoriu postnatal. Restul de 84 de zile eu ... (vezi toată discuția)