-50% daca sotia nu cere o cota majorata si nu probeaza temeinic ca i s-ar cuveni.
-ar fi perfect sa se inteleaga si sa partajeze la notar, sa ii revina doamnei casa si sa-i dea o sulta pe care o vor stabili impreuna pt cat i s-ar cuveni sotului.
- riscuri.. sunt in aceeasi situatie legal ca si fara zid.
- si fara sa tinem cont de prezenta minorului, prietena nu are ce cauta in casa daca fosta sotie nu ii permite. Proprietar e sotul, dansa, desi intra cu permisiunea sotului , n-o are pe a sotiei care e coproprietar si nu se stie pe ce cota si pe care parte..
Cu placere !
Ma iexistă și varianta unei înțelegeri la un mediator, după cum se învoiesc părțile.Această soluție are avantajul, pe lângă aceea că veți putea discuta pe îndelete modul de împărțire, și veți semna un contract de mediere, prezentarea acordului de mediere instanței, vă va scuti de jumătate din taxa de 3% pe care ați plăti-o adresându-vă direct instanței de judecată.
Astfel, dacă vă înțelegeți prin mediere, nu va mai avea loc o procedură de judecată , ci doar se va lua act de acordul de mediere, în camera de consiliu, iar dvs. veți achita doar 1,5 % din taxa de timbru.
Va multumesc!
Problema este ca oricare dintre soti nu are bani de sulta si nici chiar de taxa de timbru.
Ar vrea imparteala in natura.
Unde ar fi costurile mai mici, la notar sau la mediator+judecator?
Formalizarea acestui partaj ar justifica construirea unui zid despartitor, a unui gard asemenea si ar permite accesul sotului in partea lui de casa cu alta persoana fara aprobarea sotiei, minorul fiind protejat, asa e?!
Revin cu o intrebare, nuantand:
Daca sotia poate proba participarea de 60% de la construirea casei, dar si salariul mai mare, are sanse sa obtina 70-75% in cazul in care s-ar ajunge totusi la judecata?
Toate cele bune!
Si, de fapt, intrebarea al carei raspuns ar clarifica situatia si ar elimina noptile nedormite care o macina pe sotie speriata ca ar putea ramane pe drumuri cu copilul (nu are bani de sulta, iar vanzarea casei nu i-ar aduce o suma suficienta pentru a-si lua alta mai mica):
Daca se face imparteala la notar, fara sulta, fiecaruia revenindu-i o parte din casa, cum se va face asta, cu schita casei in fata? Practic, pe un hol de la parter trebuie construit un perete despartitor. Unde se va trage aces perete? Are notarul abilitati cadastrale?
Multumesc!
Casa se va imparti in acte daca e comod partajabila in natura, daca nu o puteti partaja in acte adica s-o dezmembrati si intabulati fiecare , nu cred ca are sens sa mai mergeti sa impartiti pe cote, aveti timp oricand. Poate in timp sotia strange bani de sulta si face partajul cerand sa i se atribuie casa.
Pana la partaj in acte, puteti sa va aranjati in casa practic, punand peretele.
Taxele pt parajul amiabil sunt cam aceleasi peste tot, cred ca un pic mai ieftin ar fi la notar daca se inteleg.
In instanta . nu e suficient un salariu mai mare pt a cere o cota majorata, banii fiind comuni pe perioada casatoriei.
ce v-ar putea face acum notarul e sa autentifice un partaj pe cote ideale.. adica sotia sa aiba cota de .. cum se inteleg sotii , fiecare cu 50 %, sau sotia o cota mai mare daca sotul ar fi de acord. puteati face si asa, insa veti mai plati o data cand veti iesi din indiviziune ( cadastru si intabulare pe partea fiecaruia sau imobil atribuit unuia si platita sulta celuilalt).
Stabilind cotele acum la notar, ar trebui sa stiti ca fiecare isi poate instraina cota sa, eu as mai astepta, strangeti bani si probe pt a cere in final o cota mai mare, asta ar duce si la o sulta mai mica.