avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Procedura mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Procedura mediere

buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele chestiuni:
1. daca cineva face o invitatie la mediere si nu se mai prezinta(il informeaza si pe mediator ca nu se mai prezinta),atunci mediatorul este obligat sa il instiinteze daca ulterior partea pe care a invitat-o s-ar prezenta la invitatia facuta la data programata in invitatie??
2. partea invitata s-ar putea prezenta la mediator si ulterior datei (in alta zi) la care s-a programat initial medierea ca sa i se elibereze vreun proces verbal de prezentare??
3. exista cumva vreun timp sau vreo perioada cat este valabila (sau in care expira) invitatia la mediere...adica cat timp una din parti in baza invitatiei la mediere se poate prezenta la mediator pt. discutii sau sa i se elibereze un proces verbal...ceva...???sau trebuie sa faca alta invitatie separata si independenta de cea initiala daca doreste totusi sa medieze cu partea adversa??
multumesc anticipat pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:15, 30 Mai 2014
Procedura de mediere, fiind o procedură foarte flexibilă, este posibilă oricare dintre variante.Dacă partea invitată se prezintă la mediator, mediatorul vă va informa , cu siguranță.Partea invitată se poate prezenta și ulterior datei stabilite în invitație și, dacă este informată de mediator, este îndreptățită să obțină un proces verbal de informare.
Nu se poate spune că invitația are vreun termen de valabilitate, cum am spus, depinde foarte mult de modul în care se înțeleg părțile și de disponibilitatea mediatorului de a media disputa.
Deci , dacă partea solicitantă se răzgândește ulterior, va putea fi reprogramată ședința de mediere, în condițiile în care și partea solicitată, desigur, se prezintă la mediator și acceptă medierea.
1.Invitatia ,de regula (si nu obligatoriu),o face mediatorul !
2.Cu ocazia invitatiei la mediere este dat un termen ,la acest termen vor fi prezente (nu este obligatoriu) ambele parti in urma caruia va fi incheiat un proces verbal .Va dati seama ca cel care a solicitat medierea are tot interesul sa se prezinte la mediere deoarece trebuie sa intre in posesia PV .
3.Binenteles ca, este posibil sa nu se prezinte la mediere si partea care a initiat aceasta procedura ,dar daca nu se prezinta iar partea adversa a dat curs invitatiei ,atunci procesul verbal de mediere va fi incheiat conform realitatii si acestuia ii va fi greu in instanta ,daca va initia un proces!
quiras a scris:


3.Binenteles ca, este posibil sa nu se prezinte la mediere si partea care a initiat aceasta procedura ,dar daca nu se prezinta iar partea adversa a dat curs invitatiei ,atunci procesul verbal de mediere va fi incheiat conform realitatii si acestuia ii va fi greu in instanta ,daca va initia un proces!


... de ce ii va fi mai greu in instanta daca va initia un proces ????

:-/:-/:-/
De ce ?! Pai ,la mediere nu te duci de dragul de a cheltui bani si de a pune oamenii pe drumuri !Fiind vorba de o urmare,o consecinta a procedurii de informare ,medierea este o procedura prealabila (acolo unde legea prevede).
Atunci,conf.art.193 ncpc :
''Procedura prealabilă
(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.
(2) Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
.................. ''

Daca ma insel ,va rog luminati-ma! Eu sunt la inceput de drum si ma bucur atunci cand mi se atrage atentia ca am gresit ! :sorry:

Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
quiras, utilizator
In primul rand, medierea in sine nu este o procedura prealabila, nici obligatorie. Ceea ce este inca obligatorie ca si procedura anterior deschiderii unei actiuni in justitie (cu anumite obiecte - vezi art. 60 indice 1 din Legea 192/2006 modificata si completata) este informarea privind medierea.

In al doilea rand, in data de 07.05.2014, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art. 2 alin. (1) şi (1 indice 2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale. Este vorba despre prevederile referitoare la obligativitatea informarii privind medierea si la sanctiunea inadmisibilitatii cererii in caz de neindeplinire a obligatiei.

Motivarea CCR nu a fost inca publicata in M.Oficial, ceea ce inseamna ca pentru moment este inca necesar a fi parcursa informarea, pentru ca prevederile declarate neconstitutionale se vor suspenda de la momentul publicarii deciziei. Ele pot fi modificate de Parlament timp de 45 de zile de la acel moment, in asa fel incat sa raspunda motivatiei prezentate de CCR, pentru ca deocamdata nu se cunoaste sensul acesteia, respectiv daca se va inlatura complet obligativitatea informarii sau doar sanctiunea inadmisibilitatii in caz de neindeplinire a acestei obligatii. Daca nu vor fi modificate, la finalul celor 45 de zile vor fi eliminate din lege.

Nu cred insa ca cererea va fi respinsa daca reclamantul nu face dovada informarii, pentru ca este posibil ca pana la acel moment sa apara motivarea CCR. De regula, motivarile apar in aproximativ 2 luni de la decizie, deci se mai poate amana putin momentul deschiderii actiunii.

In ultimul rand, daca solicitantul a informat mediatorul ca nu doreste sa se mai prezinte, mediatorul va anunta cealalta parte sa nu se mai prezinte nici ea, cu conditia sa o poata face in timp util. Ce rost ar mai avea sa vina invitatul, daca cel care a solicitat medierea s-a razgandit? Medierea presupune ca ambele parti sa fie informate si sa fie de acord, altfel nu are sens si nu este posibila.

Daca invitatul nu poate fi anuntat in timp util de "schimbarea de macaz" si se prezinta la data la care a fost chemat, i se va elibera un proces-verbal care va atesta lipsa solicitantului procedurii si, eventual, motivarea lipsei.

Daca nu se prezinta nici invitatul, mediatorul va elibera un proces-verbal pe care il va semna doar el, il va pastra in arhiva profesionala si va fi foarte trist in ziua respectiva pentru ca si-a pierdut timpul. :)

Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada parcurgerii procedurii medierii olivia stoicescu olivia stoicescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: am un proces pe rol (pt.recuperarea unei sume de bani) iar acum doua termene de judecata instanta mi-a ... (vezi toată discuția)
Ce acte elibereaza mediatorul clodete clodete Buna ziua, Daca o parte doreste medierea,care este urmatorul pas pe care il face mediatorul? 1.Ii trimite celeilalte parti invitatie la mediere sau la ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)