avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Invitatie la informarea privind avantajele medierii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Invitatie la informarea privind avantajele medierii

Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este gratuita numai daca eu vin cu partea adversa de mana inaintea date de mediere , altfel trebuie sa achit un onorariu de 100 de lei, pe care ii voi recupera la proces.E normal asa ceva?Stiam ca medierea de informare e gratuita.Care e adevarul?
Va multumesc
Nu e normal de loc asa ceva, intrucat dvs. nu ati cerut o mediere, ci doar o informare asupra avantajelor medierii, singura obligatory inaintea demararii unui litigiu de natura celui prezentat de dvs. Mediatorul ofera acest serviciu gratuit, potrivit legii si este obligat sa invite partea adversa la acea informare.
E bine sa va adresati unui alt mediator care cunoaste mai bine dispozitiile legale sau , in sfarsit, e dispus sa le aplice.
eronat ,mediatorul are perfecta dreptate informare este gratuita doar in momentul in car toate partile se prezinta pentru informare de buna voie ,daca aceste parti trebuie instintate atunci partea care solicita informare suporta costurile de redactare instiintare posta confirmare de primire ,asa ca mai studiat ......
In primul rand nu medierea e gratuita ci doar sedinta de informare privind medierea. In al doilea rand asta nu insemana ca formalitatea de invitare a celeilalte parti se face tot cu titlu gratuit. Acesta reprezinta un serviciu care trebuie achitat de partea care invita. Asta nu inseamna ca Dvs nu puteti sa invitati angajatorul si sa va prezentati impreuna la mediator.
Pentru a fi edificat, va prezint textul de lege care specifica clar ca numai la cererea dvs. trimite mediatorul invitatia, ceea ce inseamna ca dvs. il mandatati sa faca acest serviciu.

Art. 43 - Legea Nr. 192/2006, actualizata
(1)Partile aflate in conflict se pot prezenta impreuna la mediator. In cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul , la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, in vederea informarii si acceptarii medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului. Partea solicitanta va furniza mediatorului datele necesare contactarii celeilalte parti.
(4)Mediatorul poate face si alte demersuri legale pe care le considera necesare pentru invitarea partilor la mediere, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.

Daca partea raspunde invitatiei, vi se va elibera gratuit certificatul de informare. In caz contrar, veti primi un proces-verbal de informare, eliberat gratuit.
medieribucuresti a scris:

In primul rand nu medierea e gratuita ci doar sedinta de informare privind medierea. In al doilea rand asta nu insemana ca formalitatea de invitare a celeilalte parti se face tot cu titlu gratuit. Acesta reprezinta un serviciu care trebuie achitat de partea care invita. Asta nu inseamna ca Dvs nu puteti sa invitati angajatorul si sa va prezentati impreuna la mediator.


Si daca partea cealalta nu vrea sa vina tot trebuie facuta comunicarea ca nu cred ca mediatorul il crede pe cuvant ca l-a invitat dar nu a venit.

E normal sa se achite cheltuielile cu comunicarea.
Poate ca era mai normal ca statul sa suporte aceste cheltuieli, dar statul nu are bani la buget...
Dar...mediatorul oricum nu ar fi avut nimic de castiga chiar si daca suporta statul cheltuielile cu comunicarea...

Alte discuții în legătură

Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Functionare birou mediator manuelle manuelle Buna ziua. Am o curiozitate. Medierea devine obligatorie de la 1 august 2013 pentru majoritatea cauzelor care vor fi supuse judecatii. Prima sedinta de mediere ... (vezi toată discuția)