avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chemare in judecata - parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chemare in judecata - parti comune

Buna ziua,
as vrea cateva sfaturi pentru problema urmatoare: in Asociatia unde locuiesc, exista proprietari deconectati de la sistemul centralizat de incalzire si proprietari care inca il folosesc. Conform legii, toti trebuie sa plateasca un cuantum de parti comune, fara exceptie. Presedintele Asociatiei a hotarat insa de curand (el fiind deconectat) ca nu doreste ca cei deconectati sa plateasca acele parti comune.

1. As da in judecata Presedintele. E corect? Sau Asociatia?

2. Prejudiciul inca nu e creat (urmeaza in lunile ce vin daca se aplica 'hotararea' presedintelui), ce voi preciza, cum il estimez?

3. Legea este foarte clara. Cat de complicat/lung ar fi procesul? Nu am facut asta niciodata.

Multumesc mult
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
tcriss, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:22, 30 Mai 2014
Aceasta decizie ar trebui sa existe intr-un document scris.
Daca se ia aceasta decizie sau chiar daca se adopta ca hotarare in AG, trebuie sa existe sub forma scrisa, ca sa aveti ce contesta.

Indiferent de cine este luata decizia sau hotararea ea contravine prevederilor legale cuprinse in HG 1588 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art.32
............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Puteti sesiza si serviciul din Primarie care se ocupa de asociatiile de locatari.
@tcriss

De dat in judecata, dati asociatia, dar numai dupa ce exista acea decizie, hotarare e scrisa, ca sa aveti un document justificativ.

Procesul poate dura mai mult sau mai putin. Cine ar putea prevedea acest lucru?

Despre calculul prejudiciului
Probabil ca nu aveti repartitoare daca intrebati de calculul acestui prejudiciu, pentru ca, altfel, daca ati avea repartitoare, aceasta decizie nu ar fi aplicata de firma care face acest calcul, ea trebuind sa aplice Ordinul 343/2010 ANRSC.

Daca nu aveti repartitoare, atunci faceti o comparatie intre ce plateau cei cu CT in sezonul trecut si ceea ce nu vor mai plati in sezonul viitor si suma o impartiti celor conectati pe cota parte indiviza.
Vedeti ce va revine dv. si acela ar fi la modul foarte general o aproximare a acestui prejudiciu.

Daca intentionati sa dati asociatia in judecata, parerea mea este sa renuntati la partea cu prejudiciul pentru ca acesta nu este semnificativ si sa abordati numai problema din punct de vedere principial, avand in vedere articolul pe care vi l-am postat mai sus din HG 1588/2007.
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
elga50, moderator
tcriss a scris:
2. Prejudiciul inca nu e creat (urmeaza in lunile ce vin daca se aplica 'hotararea' presedintelui), ce voi preciza, cum il estimez?

Presedintele nu poate lua o hotarare. Numai adunarrea generala ia hotarari. Presedintele poate lua impreuna cu membrii comitetului doar decizii.
Dar indiferent cum o numim, o asemenea decizie, daca ati aflat de ea, discutati cu presedintele si aratati-i ca nu e legala.
Daca totusi se ajunge sa se aplice, o sa apafa efectul pe lista de plata afisata lunar. Asa ca din momentul afisarii listei aveti la dispozitie 10 zile sa contestati in scris cheltuiala respectiva. Presedintele trebuie sa va raspunda, conform legii, in maxim 7 zile. In functie de ce se va intampla si de raspuns, reveniti aici si mai discutam.

Buna ziua,

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Nu avem repartitoare. Sunt interesat ca modul in care se calculeaza taxele sa fie cel legal.

Presedintele a facut 2 abuzuri:

1. La Adunarea Generala au participat 6 proprietari din 24, deci nu se poate lua vreo hotarare.

2. Pe de alta parte, decizia luata de presedinte legata de partile comune este ilegala, indiferent de prezenta proprietarilor si i-am precizat acest lucru de nenumarate ori (cf. Legii 230/2007, toti platim parti comune).

Au participat la sedinta cei deconectati, direct interesati sa plateasca mai putin. Ceilalti, care nu sunt deconectati, nici nu au venit la sedinta Asociatiei.

O sa contest decizia. Am procesul verbal de la sedinta.
Presedintele este insa un semi-analfabet si asa cum a ignorat pana acum legea o va ignora si dupa contestatia mea. Probabil voi ajunge in instanta.

Multumesc mult

Alte discuții în legătură

Debransarea de la sistemul termic cand ai repartitoare de caldura raduleo_72 raduleo_72 Buna ziua!Am rugamintea sa ma indrumati in ceea ce trebuie sa fac ptr a obtine debransarea de la sistemul centralizat de incalzire.Locuiesc la bloc intr-o ... (vezi toată discuția)
Cabinet stomatologic si asociatia de proprietari DentistaD DentistaD Am o garsoniera la etajul 1 al unui bloc pe bulevardul unirii in Bucuresti. Blocul are la parter magazine si etajul 1 este echivalentul etajului 3. Blocul ... (vezi toată discuția)
Vot adunarea generala andreea.voicu andreea.voicu Peste 2 zile avem adunarea generala in care urmeaza sa se hotarasca renuntarea la repartitoare si plata caldurii la pausal (asa vrea presedintele asociatiei). ... (vezi toată discuția)