avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cu un vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cu un vecin

Apelez la cei cu mai multa experienta intr-o problema de drept civil.
Problema este urmatoarea : am o casa intr-o localitate rurala, iar un vecin cu care am o portiune de gard comun doreste sa inlocuiasca acel gard cu unul nou din piatra mult mai masiv si mai inalt. Gardul actual este unul metalic care oricum nu prezinta crapaturi, fisuri, zone lipsa etc., insa vecinul respectiv a insistat sa construiasca un zid nou despartitor in locul gardului actual. Nu exista o problema financiara intrucit doreste sa construiasca acel nou zid din fondurile proprii, dupa modelul dorit de el si cu mesterul dorit de el.
Insa problema majora este ca zidul respectiv il va construi un singur muncitor, un preferat al sau. Am avut de-a face in trecut cu acest asa-zis muncitor si am mari rezerve in privinta acestuia. Pe acest individ l-am angajat in trecut pentru diverse probleme minore si nici o sarcina (dar absolut nici una) nu a dus-o la bun sfirsit. In primul rind fura intr-o veselie materialele si ce mai gasea in curtea casei mele, munca o presta in bataie de joc (atunci cind venea sa-si indeplineasca sarcinile, caci uneori nu venea sub diverse pretexte), iar treaba oricum nu era terminata niciodata (in conditiile in care era platit corespunzator). Dupa ultima prestatie oricum am renuntat definitiv la serviciile sale.
Acest vecin doreste sa inalte zidul cel nou numai cu acest muncitor, iar acesta trebuie sa intre pe terenul meu pentru a-si indeplini sarcina. Insa nu as dori sa il mai las pe acesta pe terenul meu, fiindca exista sanse foarte mari ca diverse materiale sau obiecte ale mele sa dispara in timpul in care acest individ va lucra la zid.
Intre timp, pentru a contracara eventualele activitati de hotie ale acestui muncitor am ridicat o plasa metalica in dreptul gardului vecinului (care va fi temporara, doar pe durata lucrarilor la zid), tocmai pentru a opri accesul acestui muncitor pe terenul meu. Cu toate acestea, vecinul a facut o plingere la primarie cerind imperativ sa-mi desfiintez plasa metalica si sa permit accesul muncitorului pe terenul meu, in caz contrar va incepe lucrarile la zid fara a mai tine cont de permisiunea mea si de violarea proprietatii mele.
Exista vreo modalitate legala de a refuza accesul pe terenul meu al acestui individ in timpul constructiei zidului ? Ma poate obliga primaria sa accept ca acest muncitor sa intre pe terenul meu ?
Tot ce doresc este ca acel individ sa nu poata intra pe terenul meu, cunoscindu-i foarte bine caracterul si intentiile.

Orice sfat este binevenit.
Va multumesc cu anticipatie.
Intrucat acest gard , proprietate comuna fortata si perpetua , urmeaza a fi contruit din piatra , e necesara o autorizatie de constructie .

In mod similar , daca cel vechi reprezentat tot o constructie , trebuie obtinuta autorizatia de demolare.In mod firesc , costurile acestui gard , proprietate comuna , se suporta de catre ambii copartasi ,insa daca unul doreste a efectua constructia pe propria-i cheltuiala , nu e absoluta nici o problema.

Sa-si exprime , in fata notarului public , acordul de vointa conform caruia nu are pretentii in urma efectuarii acestui gard.
Sau poate ajungeti la vreo intelegere cu privire la constructia acestuia (materiale , serviciile muncitorilor , etc)
Insa , acesta se poate adresa , ulterior , instantei de judecata , in vederea recuperarii cheltuielor facute cu acest gard.

Insa pt demolare /respectiv reconstruire e necesar si acordul celuilalt copartas .

Cu privire la posibilitatea de a a intra pe proprietatea dvs , se pot utiliza schele suspendate , daca vor fi necesare.
Multumesc mult pentru raspuns.
Problema cu acest vecin este ca el nu mi-a cerut acordul cu privire la constructia zidului, ci mi-a pus in vedere ca va incepe constructia si mi-a adus la cunostiinta ca muncitorul respectiv v-a intra pe terenul meu in timpul constructiei. Trebuie precizat ca la aceasta lucrare va lucra doar un singur muncitor - adica exact aceasta persoana a carei intrare pe terenul meu vreau s-o evit. Tocmai din acest motiv am construit si acea plasa metalica lipita de actualul gard, in scopul evitarii intrarii acestui muncitor pe terenul meu.
Repet, stiu ce fel de om este si, mai mult ca sigur, lucrarea se va prelungi citeva luni (perioada in care acest individ va patrunde liber pe terenul meu si se va servi gratuit cu diverse obiecte aflate pe terenul meu).
Insa vecinul mi-a pus in vedere ca el va incepe lucrarea indiferent daca eu sint sau nu de acord si indiferent daca nu ii permit accesul pe terenul meu acelui muncitor.
In acest sens, vecinul s-a adresat primariei solicitind desfiintarea plasei metalice pe care eu am ridicat-o paralel cu gardul (care este oricum o constructie temporara, pe perioada ridicarii noului zid).
Tot astfel mi-a solicitat imperativ sa-i permit accesul pe propriul teren acelui muncitor. Orice incercare de dialog cu vecinul pe tema interzicerii accesului pe propriul teren tocmai al acelui muncitor, s-a lovit de inflexibilitatea acestuia.
Exista vreo cale legala sa ma opun intrarii pe terenul meu a acelui muncitor ? Si ma poate obliga primaria sa desfiintez plasa metalica construita paralel cu gardul ? Aceasta va exista, dupa cum am spus, doar pe timpul efectuarii lucrarilor la zid, tocmai pentru a nu-i permite accesul pe terenul meu muncitorului respectiv.
Eu nu stau permanent acolo si exista riscul ca acel vecin sa inceapa lucrarile in absenta mea. In aceasta ipoteza, as putea apela la instanta pentru incalcarea proprietatii private ?

Cit priveste schelele suspendate, ma indoiesc ca le va utiliza. Vecinul doreste sa cheltuiasca o suma cit mai mica de bani, tocmai de aceea il si utilizeaza pe acel muncitor.
Daca prin constructia acestui gard e incalcata limita dintre cele doua fonduri vecine , subzista infractiunea de tulburare de posesie (intrucat dvs , practic , sunteti privat de posesia si folosinta terenului dvs , in intregime)
In acest sens , puteti depune o plangere penala la Pol , respectiv Parchet , daca nu muta , de buna voie , acest hotar.

Cu privire la faptul ca muncitorii intra pe proprietatea dvs , fara a avea acordul dvs , subzista infractiunea de violare de domiciliu , independent de constructia acestui gard proprietate comuna fortata si perpetua .
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegere intre vecini nicoletaelena nicoletaelena Buna seara,am si eu o problema .Eu locuiesc la casa,vecinul meu doreste sa faca gard din beton,eu nefiind de acord cu aceasta deoarece terenul unde locuiesc ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati??? lili7 lili7 In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), ... (vezi toată discuția)
Vecinul nu-mi permite accesul in curtea sa pt executia unor reparatii la imobilul meu Sorelly Sorelly Buna ziua, Ma confrunt cu o problema destul de grava...vecinul nu-mi permite accesul in curte pt a face unele reparatii urgente la imobilul meu. In urma ... (vezi toată discuția)