Violarea vieţii private
Art. 226. - (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
in concluzie, daca intruniti acea conditie, nu savarsiti nici o fapta.
Daca este vorba de savarsirea unei infractiuni este intrunita cerinta interesului legitim, dar se poate considera ca trebuie sa fie in legatura directa si indisolubila cu persoana care face inregistrarea sau cu cineva apropiat.
Interes legitim poate exista si in planul dreptului civil dar este mai complicata situatia si exista mai multe controverse.
In civil depinde foarte mult si cum se face apararea de persoana careia ii este opusa inregistrarea.
In Romania nu prea se judeca pe asa ceva si nici instantele nu prea se pricep dupa parerea mea.
Trebuie mult studiu pentru asa ceva...
Ar fi bine sa explicati mai clar la ce va referiti in concret pentru o mai buna intelegere a situatiei.