avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fals in acte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fals in acte

Lucrez la o gradinita particulara din iulie 2013,in noiembrie 2013 am ramas gravida,iar in februarie 2014 mi-au facut contract de munca cu o norma de 8 ore,salariul brut 850 de lei,intr-e timp am verificat contractul de munca la fortele de munca si am descoperit ca am contract de 4 ore,desi in mana am primit un contract de 8 ore pe o durata de 5 luni.Ce pot face in cazul asta?
In data de 12 mai 2014 m-am simtit rau iar doctorul mi-a recomandat un repaus,si inca sunt in medical,pe data de 30 mai 2014 era zi de salariu adica plata se face in perioada 1-15 mai,iar eu aveam o saptamana de lucru normal si o saptamana de medical,si nu au vrut sa imi dea banii sustinand ca la mine plata se face altfel acum daca sunt in medical,si ca abia pana pe 15 iunie imi pot lua banii.Era normal ca macar sa imi dea banii pe saptamana lucrata normal iar restul de medical sa se calculeze separat? Si din cauza asta le-am zis k vreau sa imi dau demisia incepand cu data de 2 iunie,iar ei mi-au zis k este spre binele meu sa imi dau demisia incepand cu data de 30 mai chiar daca sunt in medical pana pe 31. Este normal asa ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
predicelancuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:59, 25 Iunie 2014
Faceti o sesizare la ITM, se vor verifica cele spuse de dvs. si veti primi un raspuns cu cele constatate si masurile luate.
@ predicelancuta

Cum ati descoperit ca aveti c.i.m. cu timp partial?
Am verificat contractul la fortele de munca.
1. Mergeti la angajator si explicati-i situatia. In functie de ce va spune acesta, puteti actiona in consecinta.

2. Angajatorul nu va poate obliga sa va dati demisia .. in cazul in care se intampla acest lucru, aveti posibilitatea de a contesta in instanta decizia de incetare a raportului de munca.

Prin urmare , daca demisionati veti putea sa sesiza instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretindeti ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, va trebui sa dovediti, în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- undei demisii fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.

4. Pentru neplata concediului medical
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Prin urmare, in acest sens, depuneti o sesizare la Casa de asigurari de sanatate.

Cornel Vasile, Consilier juridic
eu le-am zis ca imi dau demisia cu data de 2iunie,dar ei mi-au zis sa imi dau cu data de 30mai(eu fiind inca in concediu medical,adica pana pe 31 mai) ca asa e legea si ca daca nu imi dau demisia cu data de 30mai ei sunt obligati sa ma puna absent nemotivat la munca sau sa stau obligatoriu in preaviz 20 de zile si imi tot spuneau ca este spre binele meu sa procedam asa.

si nu inteleg cum imi vor calcula concediul medical daca mie in mana mi-au dat un contract fals de 8 ore,iar ei platesc doar 4 ore (deoarece eu inca le-am zis ce am descoperit).

Multumesc!

Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Buna ziua - concediere abuziva, refuz plata salariu si concediu nicoletaaaa123456 nicoletaaaa123456 lucram la o firma vanzatoare de pe 8 decembrie 2014 pana pe 5 februarie ca am avut ghinionu de ami suci picioru si sa intru in concediu medical 2 saptamani. ... (vezi toată discuția)
Ce căi trebuie să urmez? corsarulrau corsarulrau Am lucrat la o societate din Targoviste din decembrie 2018 pina în 30 iunie 2019, dar medicalele nu mi-au fost plătite, diurna de asemenea nu a fost dată, ... (vezi toată discuția)
Seful meu imi incalca drepturile bilopart bilopart Sunt angajat la o fabrica ce produce tamplarie pvc, am semnat un contract de munca si nu s-au respectat termenii din contract: in loc de 8 ore am muncit 10 - ... (vezi toată discuția)