avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Seful meu imi incalca drepturile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Seful meu imi incalca drepturile

Sunt angajat la o fabrica ce produce tamplarie pvc, am semnat un contract de munca si nu s-au respectat termenii din contract: in loc de 8 ore am muncit 10 - 12 ore pe zi, am fost pus sa lucrez pentru o alta firma de-a patronului unde faceam efort fizic regulat.
astazi m-a luat o durere puternica de spate, i-am cerut sa-mi dau demisia si nu a dorit acest lucru dar nici sa pontez orele lucrate.
ce pot face?
cum imi recuperez banii pe zilele lucrate?
pot sa ma internez chiar daca am semnat contractul de doua saptamani? Pentru ca in contract mai scrie si ca am 90 de zile de proba.
Am facut la angajare medicina muncii si alte acte necesare, iar protectia muncii nu a fost facuta in schimb am fost obligati sa semnam precum ca am fi facuto.
:(VA ROG SA MA AJUTATI
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:45, 12 Septembrie 2014
bilopart a scris:

..
ce pot face?
cum imi recuperez banii pe zilele lucrate?
pot sa ma internez chiar daca am semnat contractul de doua saptamani? Pentru ca in contract mai scrie si ca am 90 de zile de proba.
...

1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Taxele judiciare sunt singurele taxe ce nu se vor plati sau mai sunt si alte taxe ce vor trebui platite?
Nu se mai platesc niciun fel de alte taxe.
daca merg la spital si ma interneaza pot cere despagubiri financiare? sau macar imi plateste tratamentul si internarea?
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

In cazulin care nu va plateste concediul medical atunci sesizati , in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

Alte discuții în legătură

Ce căi trebuie să urmez? corsarulrau corsarulrau Am lucrat la o societate din Targoviste din decembrie 2018 pina în 30 iunie 2019, dar medicalele nu mi-au fost plătite, diurna de asemenea nu a fost dată, ... (vezi toată discuția)
Data afara fara niciun motiv Kindy Kindy Buna ziua, As dori sa stiu daca o firma te poate da afara fara niciun motiv, te suna pur si simplu si iti zice sa nu mai vii la munca in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu in risc de sarcina Radutzu Radutzu Buna ziua, sunt angajata la o firma de 2 ani si din luna aprilie nu am mai luat salariu, mentionez ca nu am semnat nici un stat de plata din luna aprilie , am ... (vezi toată discuția)