avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru in fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru in fundatie

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca presedinta fundatie (constituita de dansa) s-a restras din fundatie pe motiv de boala si doreste revenirea in fundatie (pe motiv ca s-a vindecat) tot ca si presedinte, iar presedinta actuala nu este de acord revenirea dansei. Sunt posibilitati de revenire a dansei, daca sunt va rog sa imi transmiteti acestea.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:40, 5 Iunie 2014
O fundatie nu are membri (sintagma "membri fondatori" e o figura de stil).
Pe de alta parte, procedura de numire a unei persoane pe functia de presedinte e definita in statutul fundatiei. Cu alte cuvinte, fara a avea acces la statutul fundatiei in cauza, nimeni nu va poate spune daca poate reveni fosta d-na presedinte.
Dintr-o fundatie nu te poti retrage si nu poti reveni, ca o fundatie nu are membri. Daca are membri, nu e fundatie, e asociatie, chiar daca (in mod eronat) poarta titulatura de fundatie. Probabil ca e vorba de calitatea de membru al consiliului director al fundatiei. Daca s-a retras inseamna demisie, act unilateral si irevocabil odata cu comunicarea lui catre fundatie... care a trebuit sa coopteze alta persoana in consiliul director prin mecanismele prevazute de statut pentru cazul vacantarii unei pozitii in CD. In principiu calitatea de fondator nu confera niciun drept pentru viitor, pentru momentele ulterioare infiintarii fundatiei... Asa ca, in lipsa vreunei prevederi statutare speciale, nu inteleg pe ce baza ar vrea un fost membru demisionar din CD sa "revina" in acel organ altfel decat amiabil adica ceilalti membri CD sa convina ca el este asa de necesar si benefic fundatiei incat spre binele acesteia isi da demisia alt membru CD ca sa vacanteze un loc si sa il coopteze pe acesta inapoi in CD.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare membri fondatori fundatie PavelRadu83 PavelRadu83 Buna ziua. As dori sa stiu daca se pot modifica membri fondatori ai unei fundatii? Cei trei membri fondatori ai fundatiei vor sa se retraga si sa cedeze ... (vezi toată discuția)
Adăugarea unui membru la o fundație ovi1955 ovi1955 Bună seara! Suntem trei membri fondatori ai unei Fundații. Cei trei suntem și Consiliul director - eu fiind și Președintele. Întrebare: putem adăuga ca ... (vezi toată discuția)
Despre ong liana2014 liana2014 Buna ziua, Presedinta unei fundatii s-a retras din fundatie pe motiv de boala ( a avut mai multe interventii chirurgicale), ea fiind si fondatoarea fundatiei. ... (vezi toată discuția)