Va prezint mai jos situatia in care ma aflu si legat de care nu am reusit sa gasesc pe internet raspunsuri la obiect. Sper insa sa le gasesc aici, pe avocatnet.ro, cu ajutorul dvs..
Iata situatia: sunt angajata cu carte de munca la societatea A – salariu de incadrare 2000 lei. Incepand cu 1 mai 2009 am si un contract de munca cu timp partial la societatea B (activitate desfasurata la un punct de lucru din alt judet decat cel in care firma are sediul social) – salariu 600 lei. Pana la 30 aprilie 2009 am fost in concediu crestere si ingrijire copil , cu o indemnizatie lunara in 2009 de 900 lei. In prezent sunt insarcinata, urmand sa nasc in luna septembrie 2009. Exista cateva aspecte pe care as dori sa ma ajutati sa le lamuresc:
1. Voi intra in concediu prenatal incepand cu 1 august 2009. De aici apar doua posibile situatii:
a. Incepand cu 1 august 2009 intentionez sa incetez contractul de munca incheiat cu societatea B, prin demisia angajatului. In acest caz, cum va calcula societatea A indemnizatia de maternitate (pentru concediul prenatal si postnatal)? Trebuie sa tina cont de veniturile obtinute la societatea B in 3 din cele 6 luni care compun baza de calcul pentru indemnizatia de maternitate sau nu? Daca nu, atunci cum pot beneficia de indemnizatia de maternitate cuvenita corespunzator veniturilor obtinute de la societatea B? Trebuie sa ma adreseze direct casei de asigurari de sanatate? Daca da, carei case ma pot adresa? Celei din judetul unde este punctul de lucru sau celei din judetul unde firma B are sediul social?
b. Decid sa nu incetez contractul de munca incheiat cu societatea B si sa intru in concediu de maternitate si la aceasta societate. Deci, conform prevederilor legale, voi primi indemnizatie de maternitate de la fiecare din cei doi angajatori. Cum va calcula societatea B nivelul indemnizatie de maternitate cuvenita? Va tine si ea cont de veniturile obtinute in cele 3 luni anterioare angajarii, in care am fost in concediu de ingrijire copil sau va lua in calcul strict veniturile obtinute in cele 3 luni in care am desfasurat activitate pe baza contractului de munca cu timp partial? Iar societatea B, care are un singur angajat (persoana care va intra in concediu de maternitate), cum va recupera de la casa de asigurari de sanatate banii reprezentand indemnizatia de maternitate pe care mi-o va plati ? Mentionez ca intentia societatii este de a nu mai angaja alta persoana dupa intrarea mea iin concediu de maternitate.
2. Voi solicita societatii A compensarea cuvenita conform art. 66 din CCMUN. Mentionez ca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu este trecuta aceasta prevedere a CCMUN. Si aici apar doua posibile situatii si intrebarile aferente:
a. Societatea A, in calculul indemnizatiei de maternitate, nu a tinut cont de veniturile de la societatea B, si prin urmare indemnizatia legala cuvenita pentru luna august de exemplu ar fi de [(3x900+3x2000)*21/130]*0,85-63 = 1131 lei. Care este valoarea compensatiei pe care societatea A trebuie sa o acorde angajatului conform prevederilor legale? 2000-1131 = 869 lei?
b. Societatea A, in calculul indemnizatiei de maternitate, a tinut cont de veniturile de la societatea B, si prin urmare indemnizatia legala cuvenita pentru luna august de exemplu ar fi de [(3x900+3x2000+3x600)*21/130]*0,85-63 = 1379 lei. Care este valoarea compensatiei pe care societatea A trebuie sa mi-o acorde in acest caz, conform prevederilor legale? 2000-1379 = 621 lei?
Nu stiu pentru perioada feb-apr cum se procedeaza cu concediul de crestere si ingrijire copil, indemnizatie lunara in 2009 de 900 lei. Cet este ca nu se dubleaza, se iau in considerare de o singura societate
a. Incepand cu 1 august 2009 incetez contractul de munca incheiat cu societatea B
Iau de la B o adeverinta privind veniturile realizate si o prezint la A (perioada mai-iulie 2009). In baza ei si a salariului de la A, A imi calculeaza concediul medical
b. nu incetez contractul de munca incheiat cu societatea B
Incasez concediul medical de la B care este obligat sa mi-l dea (certificatul de concediu medical constituie ordin de plata) chiar daca nu incaseaza in timp suma de la stat.
B depune dosar la Casa asig sanatate si va primi suma de recuperat de la ei (eu am asteptat opt luni)
Nu imi amintesc art.66 CM, ce compensatie prevede?
cred ca cel mai bine este sa asteptati plata ...nu va mai faceti griji
buna ziua> am si eu o nelamurire. eu intru in concediu prenatal de la 1 ianuarie 2010.la firma A lucrez cu norma intreaga..iar la firmaB cu jumate de norma. la care firma duc medicalul, normal ar fi la cea A cu norma intreaga...dar la cealalta firma cum ma pontez?nu stiu cum sa fac?
Certificatul de concediu medical pentru sarcina si lauzie,cod 8 indemnizatie, le duceti la firma A.
Firma A opreste primul exemplar ,face un xerox pe care scrie conform cu originalul ,semnat si stampilat si vi-l da dvs. impreuna cu cel de-al doilea exemplar.
Dvs. duceti xeroxul si al doilea exemplar la firma B si sunteti platita de ambele firme.