Locuiesc impreuna cu cumnata mea si copilul acesteia (6 ani) in casa parintilor mei(mama este decedata, nu s-a facut succesiunea), In urma cu cca 2 ani fratele meu si-a parasit sotia si copilul si a plecat sa locuiasca cu alta femeie.Sporadic mai trimitea bani,in primul an a mai dat pe acasa cam o data pe luna iar in ultimul an a trecut o singura data sa vada copilul si ia luat niste jucarii.De circa 6 luni nu a mai dat nici un ban pentru intretinerea copilului. In toata aceasta perioada el nu si-a dorit divortul (probabil pt a nu se casatori cu cealalata ) iar cumnata mea nu a divortat pt ca ia fost frica sa nu i se ia copilul .
Recent am aflat ca fratele asteapta un copil cu cealalta femeie si ca ar dori divortul (probabil presat de imprejurari).
Avand in vedere ca, cumnata mea nu are unde se duce (nu are parinti,nici alta locuinta) si nu are posibilitatea de a plati o gazda/chirie el poate cere evacuarea ei din casa dupa divort?
Trebuie sa spun ca nici tatal meu (pe numele caruia este inca locuinta),nici eu nu dorim ca ea sau copilul sa plece din casa. In aceasta situatie copilul poate fi incredintat mamei?
(Ca sa evitam alte discutii eu sunt o ea.)
Din moment ce tatăl trăieşte, dacă s-ar face succesiunea, tatălui dvs. i-ar reveni 5 /8 din casă, dvs. 3/16 şi fratelui tot 3/16, dvs. cu tatăl aveţi 13/16 faţă de 3/16 din casă, aşa că dvs. hotărâţi, nu fratele. mai complicat va fi după decesul tatălui, când veţi avea părţi egale din casă şi nu puteţi hotărî singură.
Tinand cont de situatia prezentata de dvoastra (tatal nu a avut legaturi stranse cu copilul, mama a fost si este cea care ingrijeste copilul etc.) cu siguranta nu se va pune problema "incredintarii" copilului catre tata.
Oricum potrivit noului cod civil, este vorba de exercitare a autoritatii parintesti in comun de catre cei doi parinti.
Se pune problema doar a locuintei minorului si, avand in vedere ca dvoastra si tatal hotarati, nu vor exista probleme ca mama impreuna cu copilul sa locuiasca in locuinta dvoastra, astfel ca instanta va hotari ca minorul sa aiba locuinta la locuinta mamei.
aveti probe ca tatal nu se intereseaza de copil si deci se poate sa i se stabileasca domiciliul la mama acasa. custodia nu poate fi decat una comuna, atata timp cat nu sunt cauze deosebite pentru custodie unica-un singur parinte. asta este regula cf noilor legi-custodie comuna dar domiciliul la unul din parinti. celalat parinte are dreptul sa-si vada copilul/sa-l ia acasa in anumite zile/vacante si are si obligatia sa-i achite o pensie alimentara.
Doar proprietarul cu acte poate solicita evacuarea din spatiul proprietatea sa, deci in cazul dvs nu se poate pune aceasta problema pana nu se face succesiunea.