Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt cadru diadactic si fac un tratament in Italia pentru virusul hepatitei B. Sunt nevoita sa plec la analize si tratament o data la 3 luni, 3 zile pentru analize si alte 3 zile pentru efectuarea controlului la medicul specialist. Intr-un an scolar ar insemna 12-15 zile in total.
Tratamentul nu mi-l pot transfera in Romania pentru ca protocolul din Romania prevede alt tratament pentru boala mea, nu cel pe care il urmez eu acum. O perioada am plecat cu invoire de la conducerea unitatii, acum plec cu concediu medical de la medicul de familie, din Romania. Dar, pentru ca sunt in conflict cu directorul scolii la care predau (sunt titulara sistemului de invatamant, nu al scolii), acesta mi-a spus ca-mi va refuza concediile medicale, concedii emise pe baza bolii mele, nu pe boli inchipuite. Directorul a fost anuntat intotdeauna chiar in ziua in care era emis certificatul medical, iar certificatul l-am depus in ziua in care am revenit la munca.
Intrebarile mele sunt:
1. Are dreptul sa-mi refuze concediile medicale, avand in vedere ca stie exact pentru ce le iau? Daca da, in ce conditii? Mentionez ca eu pot proba prin documente ca merg la analize si la control in Italia.
2. Care este cadrul legal care-mi permite sa-mi iau concediu medical pentru efectuarea tratamentului in strainatate, fara sa stau cu teama ca directorul imi trimite control acasa si-mi desface contractul de munca?
Nu are dreptul sa va refuze, are obligatia sa va asigure suplinirea. Nu exista legislatie speciala in invatamant privind concediile medicale, aceasta este cea generala, respectiv legislatia muncii si a asigurarilor sociale de sanatate.
Ca sa-l calmati, puteti sa depuneti o sesizare la ISJ sau la MEN, intrucat activitatea directorului este coordonata de ISJ.