avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare CIM de drept in timpul concediului pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare CIM de drept in timpul concediului pentru cresterea copilului

Buna ziua,
La societatea unde lucrez mi s-a încheiat un cim pe durata determinata de 1 an de zile.Intre timp am rămas însărcinata si am stabilit cu angajatorul sa-mi prelungească cim cu 6 luni pt a putea intra în concediu de creștere a copilului.
Întrebarea mea este : ce se întâmplă cu indemnizația in momentul in care încetează cim de drept? O sa mai beneficiez sau nu?
Trebuie sa-mi prelungesc cim pe toată perioada cat aleg sa stau acasă cu copilul( 2 ani)?
Cel mai recent răspuns: stan_andreea , utilizator 12:46, 3 Iunie 2014
Pentru a primi indemnizatia, trebuie sa fi contribuit la Bugetul asigurarilor sociale si de stat 12 luni anterior nasterii. Dupa ce intrati in concediu pentru ingrijire copil, CIM inceteaza (in cazul dvs). Deci nu trebuie prelungit.
daca optez pt prelungire o sa pot sa-mi iau si concediu de maternitate.
stagiul de 12 luni se implineste in interiorul celor 6 luni de prelungire, la fel si cele 42 de zile de concediu medical obligatoriu dupa nastere.

ce se întâmplă cu indemnizația in momentul in care încetează cim de drept? O sa mai beneficiez sau nu?
Daca este indeplinita conditia stagiului de cotizare de 12 luni anterior nasterii, veti beneficia de indemnizatie.
AvocatRemes a scris:

Pentru a primi indemnizatia, trebuie sa fi contribuit la Bugetul asigurarilor sociale si de stat 12 luni anterior nasterii. Dupa ce intrati in concediu pentru ingrijire copil, CIM inceteaza (in cazul dvs). Deci nu trebuie prelungit.

1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu trebuie sa fi platit contributiile legale ci numai sa aiba venituri profesionale impozabile in cele 12 luni eligibile.

2. Deoarece ati mai dat asemenea raspunsuri eronate si v-am atras si atentia am rugamintea ca pe viitor sa va documentati mai bine!


stan_andreea:
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, chiar daca la acea data sunteti in concediu crestere copil (CCC).

2. Angajatorul nu este obligat, in aceasta situatie, sa va prelungeasca CIM.

3. Dvs. veti beneficia in continuare de indemnizatie pentru CCC chiar daca va inceteaza CIM in perioada de CCC.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Stoicaniuliana Stoicaniuliana Buna ziua. Am lucrat pe o perioada de 4 ani la o firma pana pe data de 3 mai 2016, iar pe data de 15 mai am inceput activitatea la o alta firma pe o perioadă ... (vezi toată discuția)
Dacã am avut contract de muncã pe perioadã nedeterminatã iar acum mã voi angaja pe perioadã determinatã voi beneficia de indemnizaþie pentru ccc? Cristina293 Cristina293 Buna ziua, doresc sa va adresez urmatoarea intrebare: daca am avut contract de munca la o firma pe perioada nedeterminata, am lucrat 8 luni si urmeaza sa ma ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal - contract de munca pe perioada determinata adela_trandafir adela_trandafir Buna ziua, sunt insarcinata in 30 de saptamani si voi naste la sfarsitul lunii iulie 2012. La actualul angajator am CIM incheiat pe perioada detrminata de 6 ... (vezi toată discuția)