avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dacã am avut contract de muncã pe perioadã ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dacã am avut contract de muncã pe perioadã nedeterminatã iar acum mã voi angaja pe perioadã determinatã voi beneficia de indemnizaþie pentru CCC?

Buna ziua,
doresc sa va adresez urmatoarea intrebare: daca am avut contract de munca la o firma pe perioada nedeterminata, am lucrat 8 luni si urmeaza sa ma angajez la o alta firma pe perioada determinata (6 luni cu reinnoire a contractului) in cazul in care raman insarcinata in primele 6 luni primesc indemnizatia de crestere a copilului?(mentionez ca nu exista intrerupere intre cele 2 joburi). Se poate sa nu mi se prelungeasca contractul de munca din acest motiv? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 6 Aprilie 2013
Puteti beneficia de ccc in conditiile descrise de Dvs. cu conditia prelungirii contractului pe perioada determinata la expirarea celor 6 luni.
Angajatorul nu poate sa nu va prelungeasca contractul de munca pe motivul ca sunteti insarcinata insa, atentie, nu este obligat de lege sa motiveze o astfel de decizie.
Cu alte cuvinte, la expirarea termenului de 6 luni nu il poate obliga nimeni sa va acorde o prelungire si nu trebuie sa ofere un motiv pentru aceasta inactiune. Contractul de munca inceteaza de drept la expirarea termenului.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, indiferent ca ati avut contracte individuale de munca (CIM) pe perioada determinata sau nedeterminata.

2. Daca se va intampla sa nasteti dupa ce inceteaza CIM pe perioada determinata atunci veti intra in somaj si de acolo in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi in CCC.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC legea nu prevede ca perioada de12 luni luata in considerare sa se regaseasca la un singur angajator sau o singura perioada asimilata ... prin urmare, cele 12 luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori sau se pot cumula mai multe perioade asimilate.

Angajatorul nu are nicio obligatie legala de a prelungi durata c.i.m. al unui salariat , astfel incat la expirarea duratei pentru care a fost incheiat c.i.m. va inceta de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim de drept in timpul concediului pentru cresterea copilului stan_andreea stan_andreea Buna ziua, La societatea unde lucrez mi s-a încheiat un cim pe durata determinata de 1 an de zile.Intre timp am rămas însărcinata si am stabilit cu ... (vezi toată discuția)
Cm determinat la gravide JR_23 JR_23 Buna ziua, Tocmai ce am aflat de sarcina,iar CM este determinat(prelungire a 2-a oara) pana in iunie 2012.Data nasterii ar fi in mai 2012. Ce drepturi am? ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil ECarla ECarla Buna ziua! In luna februarie 2015 mi-a expirat contractul individual de munca pe perioada determinata. Angajatorul a refuzat prelungirea acestuia, in situatia ... (vezi toată discuția)