avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil

Buna ziua!
In luna februarie 2015 mi-a expirat contractul individual de munca pe perioada determinata. Angajatorul a refuzat prelungirea acestuia, in situatia in care stia ca sunt insarcinata. Pana in momentul de fata, nu am depus actele pentru somaj ( tin sa mentionez ca am o vechime in munca de 4 ani). As vrea sa stiu in ce conditii pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil. Trebuie sa platesc retroactiv contributia pentru asigurari de sanatate, somaj?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:07, 14 Mai 2015
1. Plata contributiilor (chiar si retroactiva) la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie legala si nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa fi avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Trebuia ca la data incetarii contractului individual de munca (CIM) sa va inregistrati la Agentia de Somaj si acum ati fi beneficiat de indemnizatie pentru CCC.
- Puteti sa va inregistrati si acum la Agentia de Somaj dar veti beneficia de indemnizatie de somaj de la data inregistrarii si nu veti avea continuitate pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Dupa nasterea copilului veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

4. - CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.
- Angajatorul nu avea obligatia legala sa va prelungeasca CIM chiar daca erati gravida.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru persoane gravide Daniel1900 Daniel1900 Lucrez in cadrul Gradinitei dar sunt sub contract cu o firma de curatenie! Am contract pe perioada determinata,daca eu in timpul asta raman gravida ce se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia la a doua nastere cu cim determinat Anomissimona Anomissimona Buna ziua, In 2012 am lucrat la o intreprindere cu contract pe perioada determinata si care il tot prelungeau din 3 in 3 luni. Pe 10 ianuarie 2013 am ramas ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)