avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil?

Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 noiembrie.beneficiez de indemnizaţie pt crestere copil.ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:31, 15 Iunie 2014
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. In speta, daca data prezumata a nasterii este 28 noiembrie 2014, atunci perioada eligibila care se ia in calcul este decembrie 2013 - noiembrie 2014.
In acest caz, cele 12 luni care se iua in considerare sunt formate din doua perioade , si anume:
- perioada decembrie 2013 - septembrie 2014. Aceasta perioada este acoperita prin faptul ca ati avut realizate venituri din salarii.

- perioada octombrie -noiembrie 2014. Acesta perioada , intrucat ati avut c.i.m. pe durata determinata, poate fi acoperita de perioada de somaj. In acest caz, la expirarea duratei c.i.m. va trebui sa va inregistrati la AJOFM , pentru a beneficia de indemnizatia de somaj.
Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Mai multe detalii despre somaj si intrarea in CCC puteti citi aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Deci sa inteleg ca de la servici nu sunt obligati sa imi prelungească contractul?chiar si asa as beneficia de acesti bani pt crestere copil
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat indiferent in ce situatie va aflati la acea data.

2. Angajatorul va poate prelungi perioada de valabilitate a CIM dar nu este obligat sa o faca.

3. - Dvs aveti posibiitatea sa intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inainte de expirarea CIM.
- In aceasta situatie certificatele medicale de concediu de maternitate, in continuare, le veti prezenta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care va plati indemnizatia.
- Dup aceea veti depune la Primarie actele pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

4. - Alta solutie ar fi ca dupa incetarea CIM sa va inregistrati a Agentia de Somaj, chiar daca in acel moment sunteti in concediu de maternitate.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- In acest fel, dupa terminarea CCC veti putea beneficia d e indemnziatie de somaj pana veti gasi un alt loc de munca.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Geanina2015 Geanina2015 Buna seara. Sunt functionar public cu statut special incepand cu decembrie 2009. In perioada mai 2012-septembrie 2014 am avut raporturile de serviciu ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate PC_k05 PC_k05 Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna decembrie 2014. Inregistrez venituri din activitati independente (Intreprindere Individuala), din aprilie 2013 si ... (vezi toată discuția)
Icc pentru administrator unic microintreprindere IrinaLeonte09 IrinaLeonte09 Buna ziua. As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea situatie: mama este administrator unic al unui SRL microintreprindere platitoare de impozit pe venit. Nu ... (vezi toată discuția)