Am o mare rugaminte..imi puteti spune daca pot beneficia de somaj in cazul in care nu ma incadrez pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului.
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza contractul individual de munca din motive neimputabile dvs.:
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
2. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, de la data incetarii raporturilor de munca, dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută anterior, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din drept.
Buna ziua! Am scos foia cu lunile cotizate catre stat in ultimele 24 luni..pentru a vedea daca ma incadrez pentru primirea indemnizatiei de somaj...si am observat ca lunile cit am fost in concediul medical prenatal si postnatal..cotizatiile mele au fost 0...de ce? are rost sa imi fac dosarul pentru a primi aceasta indemnizatie? contabilul firmei pentru care am lucrat a zis ca in perioada cit am fost in concediul medical...firma nu a platit si pentru somaj..ca nu se plateste, dar nu vede de ce nu as putea beneficia de somaj. Care e adevarul de fapt? Ar fi trebuit ca firma sa plateasca si nu au platit ei...sau are dreptate?
1. La stabilirea perioadei de 24 de luni nu se iau în calcul perioadele in care ati fost in concediu medical sau concediu de maternitate, perioade care nu sunt stagii de cotizare la somaj (nu vi se retine contributia pentru somaj).
2. In aceasta situatie, pentru a se completa adeverinta (Anexa 26) cu cele 12 luni de venituri,
se iau in calcul luni de dinainte de concediile medicale, pana se completeaza cele 12 luni necesare.
3. Vorbiti cu contabila sa va completeze adeverinta pentru somaj asa cum am spus eu mai sus.
Va multumesc! Sa inteleg ca, daca in cele 24 luni premergatoare depunerii cererii pt somaj... ai nenorocul de a fi fost in medical...si nu ai 12 luni lucrate..in care ai cotizat..nu poti beneficia de indemnizatia de somaj..nu?
Vreau sa spun ca eu ar trebui sa depun actele acum la sfarsitul lunii iunie...Ce perioada se ia in considerare? iulie 2012_iunie 2014?
Si daca am lucrat in anul 2012...doar primele 5 luni din an, apoi in anul 2013- din luna iulie- pina in decembrie inclusiv... si din ianuarie 2014...am fost in medical, medical prenatal si apoi postnatal...nu cred ca voi beneficia de somaj...nu?
Am scos stagiul de cotizare pe luni si mi se spune ca am realizat un stagiu de cotizare de 6 luni si 3 zile in intervalul iulie 2013-aprile 2014...apoi mi-au dat si un desfasurator pe luni...inca din 2008- 2014...si mi se spune ca am cotizat 1 an , 11 luni si 8 zile...Ce sa inteleg din asta? Am dreptul, sau nu, la somaj?
Despre somaj
elenabucataru
Buna ziua,
Va rog foarte frumos sa ma ajutati intr-o problema.Sunt angajata la o firma din 11 aprilie 2013 iar din cauza dificultatilor economice este foarte ... (vezi toată discuția)