avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procuratura amana trimiterea dosarului.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procuratura amana trimiterea dosarului.

Buna ziua, as dori sa stiu ce se poate face daca procuratura amana foarte mult trimiterea unui dosar catre instanta. Doresc sa precizez ca procuratura si-a incheiat ancheta, iar fapta s-a petrecut in urma cu aproape 2 ani).
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
andreineamtu, utilizator
Faceti o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data, la prim-procurorul parchetului respectiv si solicitati sa vi se precizeze stadiul dosarului respectiv.
Fapta se poate prescrie la 3 ani de la data producerii evenimentului respectiv, care face subiectul dosarului.
gigipopa a scris:

...
Fapta se poate prescrie la 3 ani de la data producerii evenimentului respectiv, care face subiectul dosarului.

De unde ati scos acest termen de prescriptie?

Codul penal prevede :
Art. 154 (1) - Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:
a. 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b. 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
c. 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
d. 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
e. 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda.
Poate se refera la art.154 alin.1 lit.e, situatia cea mai fericita.
Multumesc pentru raspunsuri. Acea sesizare o putem face si noi sau doar avocatul nostru? Am fost la procuratura, ni s-a aratat dosarul, ni s-a spus ca ancheta e incheiata, doar trebuie sa se faca un rechizitoriu de catre procuratura si apoi se va trimite in instanta. Acest lucru s-a intamplat in urma cu aproape 4 luni, avocatul e pasiv si spune ca nu vrea sa ii supere pe cei de la procuratura si sa mai avem rabdare...dar e destul de greu. Nu stiu daca ar trebui sa schimbam avocatul sau nu...
Codul penal prevede ca termenul de prescriptie al raspunderii penale se calculeaza in functie de pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita si nu dupa trecerea unui anumit timp de la savarsirea acesteia.

Sesizarea o puteti face dvs, daca avocatul nu doreste s-o redacteze.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Prescriptie laurashield laurashield Care este termenul de prescriptie pentru o infractiune a carei pedeapsa este inchisoare de la 2 la 8 ani. Ex: Legea 241/ 2005 art 9 lit a) b) ? .... eu cred ... (vezi toată discuția)
Prescriptie cristiEDP cristiEDP as dori sa stiu termene de prescriptie pentru urmatoarele infractiuni 1.fals si uz de fals 2.astupare canal si mutarea acestuia 3.utilizare bani din ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapte dosar in curs de investigare pavelescuC pavelescuC Buna ziua, Asociatia de proprietari a depus o plangere impotriva fostului casier. Politia a deshis un dosar de investigatii, dar au trecut deja 5 ani in ... (vezi toată discuția)