avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatie intre soti - revocare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatie intre soti - revocare

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca contractul de donatie incheiat inaintea intrarii in vigoare a noului cod civil, este guvernat de aceasta sau de vechiul cod. De asemenea, as dori sa stiu care sunt cauzele de revocare a donatiei intre soti (bun imobil) conform legii incidente.
Nu e necesar sa existe o cauza, in timpul casatoriei poate fi revocata oricand. Donatia intre soti este si a fost revocabila.
Art. 1031 noul cod

Revocabilitatea donaţiei între soţi

Orice donaţie încheiată între soţi este revocabilă numai în timpul căsătoriei.

vechiul cod
art.937 alin.1 C.civ., "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila".

legea 71/2011
Art. 3
Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
Art. 5
(1) Dispozitiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.

Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
...pare logic. Multumesc !
Donatia intre soti este revocabila , revocarea fiind operanta in timpul casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere donatie in c.f. allina_geo allina_geo Doresc sa stiu daca un act unilateral de revocare donatie facuta sotului care la data revocarii era decedat se poate radia in cartea funciara sau doar pe cale ... (vezi toată discuția)
Am donat fostei soții la divorț un apartament. aș putea să atac acest act și să-mi iau partea ? ursu67 ursu67 Bună ziua , am donat la divorț un apartament fostei soții prin notariat . Aș putea să atac acest act să-mi iau partea ? (vezi toată discuția)
Donatie intre soti oflorin oflorin am achizitionat , in timpul casatoriei , un apartament . doresc ca partea mea din apartament sa o donez sotiei , astfel incit ea sa fie singura proprietara a ... (vezi toată discuția)