Exista o limita de timp ma refer zile,luni,ani in care trebuie sa mutat un apartament de pe numele tatalui nostru care a decedat si era pe numele lui ,specific ca nici mama numai traieste! Multumesc!
Buna ziua,
Nu exista o limita pentru dezbaterea unei succesiuni ci doar pentru acceptarea ei.
Dupa vechiul cod civil acceptarea expresa sau tacita a unei succresiuni se putea face in termen de 6 luni de la deschidere (de la decesul celui succedat).
Dupa noul cod civil acest interval este de 1 an.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
Acceptarea succesorala este operanta in termen de un an de la deces ( potrivit Codului civil in vigoare) , ori in termen de 6 luni ( conform Codului civil din 1964), dupa data decesului.
Va multumesc pentru raspunsuri! Eu ma aflu intro situatie putin ciudata! Suntem 3 surori,iar eu din respect ca sa nu zica ca ma intereseaza averea etc asa cum se intampla in ziua de azi,tac din gura dar observ ca si ele la fel! De aia am intrebat pentru ca se poate continua asa mult si bine si nu am nici o idee ce sa fac! Ori e posibil ca sora mea care a stat cu el pana in momentul decesului sa aibe ceva lasat de el cum ca ii lasa ei tot? Barem sa stiu si eu!
Aici nu se pune problema de "respect pentru ca nu intereseaza averea"
Vorbim de situatia juridica a unor bunuri, situatie care trebuie rezolvata la momentul prevazut de lege, in caz contrar, exista sanctiuni civile: nu o sa puteti nicicand sa instrainati imobilul sau sa inchiriati, nu a sa puteti sa va valorificati acest drept nici macar pentru a face un credit ipotecar (ca nu veti putea dovedi al cui este!) si multe alte sanctiuni de aceasta natura.
Mai mult decat atat, persoana care locuieste acolo poate fi prezumata ca a acceptat tacit mostenirea, prin urmare ea nu are interes sa dezbata succesiunea. Interesul este al mostenitorilor care nu locuiesc efectiv in acel imobil.