avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Relatie de concubinaj de 9 ani, cu decesul uneia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Relatie de concubinaj de 9 ani, cu decesul uneia dintre persoane.

Am avut o relatie de concubinaj de 8 ani cu un barbat care a decedat in urma cu 2 luni.Dupa 6,5 ani de relatie cu persoana decedata m-am casatorit legal cu altcineva.Casatoria s-a consumat o perioada scurta de timp dupa care m-am reintors la persoana decedata cu care am continut relatia timp de 1 an,dupa care a avut loc decesul.In cei 7,5 ani am achizitionat bunuri in comun.Doresc sa stiu ce drepturi am.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:48, 5 Iunie 2014
jumătate (sau mai mult sau mai puțin) din bunurile pe care puteți dovedi că le-ați achiziționat în comun.
Legislatia romana nu recunoaste relatiile de concubinaj.

1.Daca la momentul decesului erati casatoriti, atunci aveti drepturile succesorale prevazute de codul civil privind sotul supravietuitor :

Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.

Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.)

2. Daca la momentul decesului nu erati casatoriti legal, atunci nu aveti drept de mostenire, cel mult un drept de creanta echivalent cu cota de contributie proprie la bunurile pe care le-ati achizitionat in perioada concubinajului.
De mostenit, nu mosteniti nimic. Daca aveti acte sau alte probe pt a dovedi ca ati cumparat bunurile in comun.. va veti judeca ci mostenitorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)