avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcere din concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcere din concediu de crestere copil

Buna ziua,
va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema:
in prezent sunt in concediu de crestere copil pana in luna august. Anul trecut in luna noiembrie am primit o instiintare conform careia postul meu a fost desfintat in urma reorganizarii departamentului in care lucram.In departament au ramas toti ceilalti colegi (aceiasi insiintare ca a mea a mai primit o colega care era tot in crestere copil si una care era unsarcinata- intre timp din pacate a pierdut sarcina si i s-a oferit un alt post in departamentul nou format in urma reorganizarii). Departamentul nou format are in principiu are aceiasi activitate s-au schimbat doar denumirea departamentului/posturilor.
Anul acesta in luna mai o colega si-a dat demisia, astfel eliberandu-se un post in departamentul nou format. Am dreptul sa ocup acest post?
Precizez ca m-am exprimat verbal in cadrul departamentului ca fiind disponibila sa ma intorc mai repede din concediu de crestere copil pentru a ocupa acel post, dar nu am facut nici-un demer in scris. Ar trebui sa trimit departamentului de HR o scrisoare de intentie in vederea ocuparii acelui post? am dreptul sa il ocup cand se termina concediul de crestere copil?
Va multumesc pentru sprijin
Cu respect, Ioana
Cel mai recent răspuns: Ioana177 , utilizator 20:00, 5 Iunie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.


4. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Prin urnare, dvs puteti solicita reluarea activitatii pe acel post , insa trebuie sa fie de acord si angajatorul.

Dvs aveti dreptul sa reveniti la locul de munca detinut anterior intrarii in CCC, iar daca acesta s-a desfiintat la un loc de munca echivalent.



multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia angajatorului sa-mi pastreze postul dupa ccc Marialuiza23 Marialuiza23 Buna ziua, In luna iulie voi naste si am decis sa raman un an in concediu de crestere copil. La serviciu am fost anuntata ca daca ma voi intoarce dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu dupa cic 2 ani karmelia karmelia in luna martie 2014 voi reveni la serviciu dupa concediu ingrijire copil timp de 2 ani, am aflat din surse neoficiale ca nu voi mai ocupa acelasi post el fiind ... (vezi toată discuția)
Concediere la revenirea din concediu crestere copil dupa 2 ani gt_aura gt_aura Buna seara, revin cu o noua problema. Fetita mea pe data de 11 iulie implineste 2 ani ceea ce presupune si revenirea mea la serviciu din concediu crestere ... (vezi toată discuția)