avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Aport apartament la srl
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Aport apartament la srl

In urma hotararii de partaj, sotia obtine bunul si sotul obtine sulta.
Sotia infiinteaza un srl -asociat unic si administrator - aduce apartamentul ca aport in natura in societate, si suspenda firma pentru 3 ani.
Aceste operatiuni s-au desfasurat fara ca sa fi achitat sulta.
Sotul poate sa solicite nulitatea societatii, dizolvarea acesteia pentru ca imobilul sa reintre in proprietatea persoanei fizice?
Transferul de proprietate de la persoana fizica la persoana juridica nu trebuia sa se faca cu act autentic?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 14:58, 10 Iunie 2014
Sa ia un extras de carte funciara pe apartament sa vada ce s-a intamplat acolo - in baza carui act s-a adus aportul in natura.
Pentru sulta - aveti calea executarii silite.
Transferul dreptului de proprietate pe calea aportului in natura se face prin act autentic de modificare a statutului societatii pe baza unui raport de evaluare.

Sotia a fost bine consiliata, totusi ...
Nu uitati ca ea este proprietara partilor sociale ale societatii, deci aveti ce executa
Nu ne spuneti daca in cuprinsul hotararii de partaj se spune ceva despre stabilirea unui termen pentru plata sultei.

Ceea ce aveti dvs. de recuperat de la sotie este o creanta (sulta). In acest context nimic nu va impiedica sa o urmariti eventual pe alte bunuri (daca mai are) sau alte venituri. Problema apartamentului va intereseaza doar daca nu aveti alte bunuri/venituri de urmarit in afara acestui apartament.

Cat priveste aducerea apartamentului ca aport social ... mai degraba ar fi de atacat actul constitutiv de infiintare a societatii prin care a fost adus bunul ca aport la societate.
In fond ce va supara nu este ca a fost infiintata societatea ci faptul ca bunul a fost adus ca si aport. Drept urmare nu avem de ce sa dizolvam societatea .. ne intereseaza doar sa scoatem bunul ca adus ca aport.

Atunci cand se aduce aport un bun imobil intr-o societate actul constitutiv se face n forma autentica

Art. 5
(1)Societatea în nume colectiv sau în comandită simplă se constituie prin contract de societate, iar societatea pe acţiuni, în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut.
.....................
(6)Actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de toţi asociaţii sau, în caz de subscripţie publică, de fondatori. Forma autentică a actului constitutiv este obligatorie atunci când:
a)printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un imobil;
Societatea in sine este o terta persoana fata de fostii soti.
Repet, se pot executa partile sociale proprietatea sotiei.
In sentinta de partaj nu se precizeaza un termen de plata a sultei.
Imobilul apartament nu are Carte Funciara. Sulta a fost notata in registrul de transcriptiuni cam la 2 saptamani dupa ce a fost infiintata societatea.
Despre imprejurarea ca a fost infiintata firma am aflat in cadrul executarii silite.
Sotia nu are alte bunuri urmaribile.
In opinia dvs. este suficient actul constitutiv pentru a opera transferul de proprietate de la persoana fizica la persoana juridica, in conditiile in care, in opinia noastra infiintarea societatii s-a facut in frauda sotului creditor?

Alte discuții în legătură

Aport teren la capitalul social Ioanalolu Ioanalolu Bună seara. În 2015-2016 am fost dezvoltator imobiliare, persoană fizică înregistrată în scop TVA ( ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)
Capital social mihaigaby mihaigaby Cum se introduce un teren in capitalul social al unei firme? Trebuie vindut firmei? Trebuie evaluat inainte? Se poate introduce asa si evaluat dupa aceia ... (vezi toată discuția)