avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Aport teren la capitalul social
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Aport teren la capitalul social

Bună seara.
În 2015-2016 am fost dezvoltator imobiliare, persoană fizică înregistrată în scop TVA ( PFIST). Până in dec.2016 am vândut toate apartamentele. În decursul anului 2016 am mai cumpărat un teren de la un SRL,( factura cu taxare inversa), În noiembrie am cumpărat că pers., fizică de la o alta persoană fizică un teren. Pentru acesta am certificat de urbanism de construcție.Nu mai doresc sa functionez că PFIST. În ianuarie 2017 am înființat un SRL . Pot aduce terenurile că aport la capital? Sau cum le pot transfera pe SRL? Ce taxe implică.
Cu stimă,
Ioana
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 20:12, 26 Ianuarie 2017
Aport , reprezinta totalitatea bunurilor mobile sau imobile cu care un asociat participă la constituirea capitalului unei societăţi comerciale sau la majorarea capitalului social al acesteia.
Aportul pot fi:
-în numerar.
- în natură.
- în creanţe.

Aportul are ca obiect anumite bunuri imobile (cladiri, instalatii etc.), bunuri mobile corporale (materiale, marfuri etc.) sau incorporale (creante, fond de comert etc.). sunt admise la toate formele de societate comerciala. se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si predarea efectiva a bunurilor catre societate. poate consta in transmiterea catre societate a dreptului de proprietate asupra bunului ori doar a dreptului de folosinta. In lipsa unei stipulatii contrare, bunurile devin proprietatea societatii.
Se intelege ca daca s-a convenit transmiterea dreptului de proprietate, bunul va intra in patrimoniul societatii, asociatul nemaiavand vreun drept asupra lui. In consecinta, bunul nu va putea fi urmarit de creditorii asociatului, iar la dizolvarea societatii, asociatul nu va avea dreptul la restituirea bunului, ci la contravaloarea sa. in cazul in care aportul are ca obiect un bun imobil sau un bun mobil corporal, raporturile dintre asociat si societate sunt raporturi juridice asemanatoare celor dintre vanzator si cumparator. cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra bunului, Legea nr. 31/1190 republicata, prevede ca bunul devine proprietatea societatii "din momentul inmatricularii ei in Registrul comertului".
Daca bunul piere inainte de inmatricularea societatii, riscul este suportat de catre asociat; el va fi obligat sa aduca in societate un alt bun, ori un aport in numerar echivalent. bunul care face obiectul aportului in natura trebuie evaluat in bani, pentru a se putea stabili valoarea partilor de interes (partilor sociale) sau actiunilor cuvenite asociatului in schimbul aportului. Aceasta evaluare se face de catre asociati sau, cand este necesar, de catre experti. In contractul de societate trebuie sa se prevada si valoarea bunului si modul de evaluare. in cazul in care bunul care face obiectul aportului in natura a fost adus in folosinta societatii, in doctrina se considera ca raporturile dintre asociat si societate sunt guvernate de regulile referitoare la uzufruct. Intrucat societatea dobandeste numai un drept de folosinta, asociatul ramane proprietarul bunului si in aceasta calitate, la dizolvarea societatii, are dreptul la restituirea bunului.
In consecinta puteti sa aduceti in patrimoniul SRL pe care il infiintati terenurilke despre care vorbiti.
SUCCES.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aport in natura la capitalul social Elena266 Elena266 Buna ziua, as vrea sa-mi desfiintez PFA-ul si sa infiintez o firma As dori sa stiu daca licenta de taxi pe care o detin poate fi mutata pe firma si daca ramane ... (vezi toată discuția)
Capital social cristina sandu cristina sandu din ce poate fi format capitalul social al unei firme? mai precis, pot constitui capitalul social din bunuri mobile, respectiv bunuri pe care le folosesc in ... (vezi toată discuția)
Constituire srl. oportunitate achizitie bunuri. ilione ilione As vrea sa stiu daca pentru infiintarea unui srl avand ca obiect de activitate transportul de marfa este mai avantajos sa infiintez srl-ul si apoi sa ... (vezi toată discuția)