Aport , reprezinta totalitatea bunurilor mobile sau imobile cu care un asociat participă la constituirea capitalului unei societăţi comerciale sau la majorarea capitalului social al acesteia.
Aportul pot fi:
-în numerar.
- în natură.
- în creanţe.
Aportul are ca obiect anumite bunuri imobile (cladiri, instalatii etc.), bunuri mobile corporale (materiale, marfuri etc.) sau incorporale (creante, fond de comert etc.). sunt admise la toate formele de societate comerciala. se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si predarea efectiva a bunurilor catre societate. poate consta in transmiterea catre societate a dreptului de proprietate asupra bunului ori doar a dreptului de folosinta. In lipsa unei stipulatii contrare, bunurile devin proprietatea societatii.
Se intelege ca daca s-a convenit transmiterea dreptului de proprietate, bunul va intra in patrimoniul societatii, asociatul nemaiavand vreun drept asupra lui. In consecinta, bunul nu va putea fi urmarit de creditorii asociatului, iar la dizolvarea societatii, asociatul nu va avea dreptul la restituirea bunului, ci la contravaloarea sa. in cazul in care aportul are ca obiect un bun imobil sau un bun mobil corporal, raporturile dintre asociat si societate sunt raporturi juridice asemanatoare celor dintre vanzator si cumparator. cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra bunului, Legea nr. 31/1190 republicata, prevede ca bunul devine proprietatea societatii "din momentul inmatricularii ei in Registrul comertului".
Daca bunul piere inainte de inmatricularea societatii, riscul este suportat de catre asociat; el va fi obligat sa aduca in societate un alt bun, ori un aport in numerar echivalent. bunul care face obiectul aportului in natura trebuie evaluat in bani, pentru a se putea stabili valoarea partilor de interes (partilor sociale) sau actiunilor cuvenite asociatului in schimbul aportului. Aceasta evaluare se face de catre asociati sau, cand este necesar, de catre experti. In contractul de societate trebuie sa se prevada si valoarea bunului si modul de evaluare. in cazul in care bunul care face obiectul aportului in natura a fost adus in folosinta societatii, in doctrina se considera ca raporturile dintre asociat si societate sunt guvernate de regulile referitoare la uzufruct. Intrucat societatea dobandeste numai un drept de folosinta, asociatul ramane proprietarul bunului si in aceasta calitate, la dizolvarea societatii, are dreptul la restituirea bunului.
In consecinta puteti sa aduceti in patrimoniul SRL pe care il infiintati terenurilke despre care vorbiti.
SUCCES.