avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de proprietari

Buna ziua!

Nu am experienta in infiintarea de asociatii de proprietari de bloc si as dori sa stiu in afara de Statut, Act Constitutiv, Acord de Asociere si Procesul verbal al Adunarii Generale de constituire, ce mai trebuie sa fac si sa pun la dosarul pe care il depun la judecatorie. Ca sa fie si mai exact, este vorba de o asociatie care va fi in Popesti Leordeni si judecatoria in cauza este Judecatoria Cornetu.

Ma intereseaza in principal taxe si daca e necesara asistenta unui avocat sau a unui notar care sa certifice sau sa autentifice documentele in cauza.

Ce inseamna mai exact urmatoarele in contextul dosarului de infiintare "Admite excepţia netimbrării cererii invocată de instanţă, din oficiu. Anulează cererea ca netimbrată. Cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă. "

Multumesc frumos. :blush2:
1. Acolo unde trebuie sa depuneti dosarele (un original si doua copii cerificate conf. cu originalul) trebuie sa fie un birou unde un cetatean, numit judecator delegat, va pune la dispozitie un opis si toata metodologia infiintarii unei as. prop.
2. Tot acolo aflati valoarea taxei (in tara romaneasca este vorba de o taxa de 20 lei; la judecatoria Cornetu s-ar putea sa fie vorba de o valoare mai mare sau mai mica, iar... :

"Admite excepţia netimbrării cererii invocată de instanţă, din oficiu. Anulează cererea ca netimbrată. Cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă. "

... trebuie sa va o insusiti. In prima faza zice ca admite exceptia netimbrarii, apoi va anuleaza cererea ca netimbrata. In fine, vocabular de judecator, ca sa nu intelegem nimic.
Pe „vremuri” nu se timbra, acum in RO se timbreaza cu 20 lei, pe viitor - Cel de sus cu mila.

Ref. la avocat / notar - daca nu va descurcati, este indicat sa va adresati unei firme specializate in infiintarea unei societati comerciale. Desigur, osta oarece..., dar va pune pe birou dosarul de infiintare a asoc. prop. - la cheie.
Succes!
Multumesc pentru raspuns.

Voi merge sa fac doua copii legalizate dupa toate documentele.
Legat de taxa, nu am inteles de ce grefierul care mi-a primit dosarul si cererea nu mi-a spus nimic! Acum nu conteaza, voi incerca din nou.

Cum este mai bine.
1. Sa depun cererea din nou, sa o iau de la capat
sau
2. Sa fac apel. Nu stiu ce inseamna acest "apel" si daca nu cumva complica lucrurile fata de varianta 1.
Nu va trebuiesc doua copii legalizate ci doar acel dosar plin cu acte, documente, statut, acord..., trebuie intocmit in 3 exemplare asa complet cum este primul si al 4-lea dosar mai subtirel. Iar pe toate documentele din dosare, presedintele ales al asociatiei trebuie sa-si asume raspunderea si sa scrie pe fiecare foaie "conform cu originalul" si sa semneze. Fara a fi nevoie de notar. Nici nu ar autentifica notarul acele documente pentru ca nu a apricipat notarul la adunarea generala, nu poate chema toti proprieatrii la biroul notariala..

Pentru ca au mai intrebat si alti utilizatori ce trebuie sa cuprinda dosarul, iata ce solicita judecatorul delegat de la noi, pentru infiintarea asociatiei de proprietari:

1. Cerere semnata de presedinte
2. Declaratie autentificata data de presedinte, din care sa rezulte ca actele prezentate sunt originale si corespund realitatii
3. Tabel nominal cu toti proprietarii pe scari
4. Proces verbal al Adunarii Generale, intocmit intr-o forma lizibil, la o data cat mai apropiata de data prezentarii cu actele in fata judecatorului delegat, care trebuie sa cuprinda:
a) Denumirea, sediul asociatiei (care trebuie sa coincida cu cel din Statut), organele de conducere si durata mandatelor (1-4 ani)
b) Precizarea ca s-au votat Statutul si Acordul general de asociere
Procesul verbal va fi semnat doar de persoanele care au participat la Adunarea generala si in dreptul fiecarei semnaturi se vor nota si datele din vartea de identitate
5. Statutul, care trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu: denumirea asociatiei, care trebuie sa fie identica cu cea din procesul verbal si sediul complet care trebuie sa coincida cu cel din PV; se va preciza cu exactitate sediul (de ex. uscator, boxa, spatiu amenajat)
6. Acordul general de asociere - semnat de 1/2 + 1 proprietari, pentru fiecare scara
7 Acorduri individuale de asociere, in care se precizeaza ca a fost semnat Acordul general de asociere
8. Avize de la principalii furnizori, daca asociatia se desprinde dintr-o asociatie mai mare, din care sa reiasa ca sunt conditii tehnice pentru contorizarea separata
9. Actele de proprietate transcrise sau intabulate pentru minim 1/2 +1 proprietari, pentru fiecare scara
10. Tabel centralizator cu membrii asociatiei, semnat de presedintele asociatiei:
.............................................................................................................................................
Nr. crt Numele si prenumele Semnatar al PV Semnatar al Acordului Acte de proprietate
transcrise netranscrise
.............................................................................................................................................
1 Icsulescu * * *

2 Cutarescu * * *

minim 1/2 + 1 dintre proprietari, pentru fiecare scara.
11. Delegatie pentru persoana care depune dosarul, in cazul in care aceasta persoana nu este presedintele asociatiei de proprietari in curs de constituire.

Se vor depune trei dosare: un exemplar in original si doua dosare in copie xerox (copiile actelor se semnaeza de presedinte, cu mentiunea „conform cu originalul”)
Dosarul original se restituie petentei, un dosar ramane la instanta si un ex. se comunica la DEFPL
Se vor depune in copie xerox procesul verbal si Statutul pentru a fi comunicat Parchetului de pe langa Judecatorie.

Asa este afisat pe usa judecatorului delegat iar daca intrati va da un exemplar.

O sa postez si in sectiunea "Documente uitile" din dreapta acestei pagini.

Multumesc. O sa va tin la curent cu ce am rezolvat. =D>
Adriantot a scris:

9. Actele de proprietate transcrise sau intabulate pentru minim 1/2 +1 proprietari, pentru fiecare scara

Sunt suficiente copiile dupa actele de proprietate? :hammer:

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari vidus vidus Buna ziua, vreau sa infiintez o asociatie de proprietari insa am cateva nelamuriri. 1. Statulul trebuie atestat sau autentificat ori este valabil ca ... (vezi toată discuția)
Cum se infiinteaza o asociatie ? lumy81 lumy81 Buna! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu pasii necesari infiintarii unei asociatii, precum si functionarea acesteia. Multumesc! (vezi toată discuția)