1.Amenda penala nu poate fi achitata cata vreme hotararea nu este definitiva, intrucat exista posibilitatea formularii caii de atac atat de parchet cat si de dvs.
Aceasta este si ratiunea pentru care persoana condamnata este obligata in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sa depuna recipisa de plata a amenzii integrale la instanta de executare asa cum prevad disp.art.559 al.1 c.proc.pen., existand posibilitatea esalonarii acesteia in conditiile al.2 al aceluiasi articol, atunci cand condamnatul se afla in imposibilitatea achitarii integrale a amenzii.
Art. 559
Punerea în executare a amenzii penale
(1) Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.
(2) Când cel condamnat se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.
2.In privinta permisului de conducere, aveti mai jos disp.art.116 al.1 lit.a) cat si detalii privind obtinerea acestuia dupa anularea lui, cu mentiunea ca nu mai este necesar sa urmati din nou cursurile unei scoli de soferi, asa cum veti lectura in articolul mai jos aratat. (permisul dvs. se va anula ca o consecinta a ramanerii definitivii a hotararii de condamanare).
Art. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a)-au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii au a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
..............................
www.avocatnet.ro/content/art...
In concluzie nu am gasit o baza legala a celor afirmate mai sus de @ cristip.