Legea care presupune obligativitatea medierii (cf. legii medierii) si obligativitatea procedurii prealabile in C.A.F. nu incalca art. 21 din Constitutie in sensul ca restrictioneaza accesul la justitie in cazul neindeplinirii lor ? Niciuna din cele doua proceduri mentionate nu sunt proceduri judiciare si totusi ele imi pot restrictiona accesul in justitie ! :frantic:X-(#-o
Niciuna din cele doua situatii mentionate de dvs nu incalca principiul accesului liber la justitie.
În unele situaţii, expres prevăzute de lege, reclamantul trebuie să îndeplinească o procedură prealabilă sesizării instanţei judecătoreşti.
C.proc.civ. , art. 193: Procedura prealabila
(1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
(2) Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
(3) La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil. In acest caz, neindeplinirea procedurii prealabile va fi invocata de catre instanta, din oficiu, sau de catre parat.
Sunteti mediator autorizat ? Daca da atunci imi explic raspunsul dvs. care imi insiruie niste prevderi despre care eu tocmai imi exprimasem parerea ca nu sunt constitutionale.Intre timp C.C. s-a pronuntat si eram gata sa spun ca v-a contrazis, dar acest lucru nu este real pentru simplul motiv ca dvs. nu ati exprimat nici o parere.(chiar nu inteleg de ce ati "raspuns" !)