avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Despre neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Despre neconstitutionalitate

Legea care presupune obligativitatea medierii (cf. legii medierii) si obligativitatea procedurii prealabile in C.A.F. nu incalca art. 21 din Constitutie in sensul ca restrictioneaza accesul la justitie in cazul neindeplinirii lor ? Niciuna din cele doua proceduri mentionate nu sunt proceduri judiciare si totusi ele imi pot restrictiona accesul in justitie ! :frantic:X-(#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters323008 , utilizator 23:44, 13 Iulie 2014
Niciuna din cele doua situatii mentionate de dvs nu incalca principiul accesului liber la justitie.

În unele situaţii, expres prevăzute de lege, reclamantul trebuie să îndeplinească o procedură prealabilă sesizării instanţei judecătoreşti.

C.proc.civ. , art. 193: Procedura prealabila
(1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
(2) Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
(3) La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil. In acest caz, neindeplinirea procedurii prealabile va fi invocata de catre instanta, din oficiu, sau de catre parat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
S-a pronuntat CCR si s-a stabilit ca este neconstitutionala procedura obligatorie a informarii...
Este ceva normal intr-o societate democratica.

Medierea se va putea face oricum atunci cand va fi necesara si cu adevarat utila.
Sunteti mediator autorizat ? Daca da atunci imi explic raspunsul dvs. care imi insiruie niste prevderi despre care eu tocmai imi exprimasem parerea ca nu sunt constitutionale.Intre timp C.C. s-a pronuntat si eram gata sa spun ca v-a contrazis, dar acest lucru nu este real pentru simplul motiv ca dvs. nu ati exprimat nici o parere.(chiar nu inteleg de ce ati "raspuns" !)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura prealabila succesiune emil6702 emil6702 Buna seara In speta succesorala procedura prealabila prevazuta de art. 193 NCPC este obligatorie, chiar daca mostenitorul chemat in judecata nu a contestat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire neluvot2008 neluvot2008 buna ziua.as dori sa imi spuneti daca pentru dezbaterea mostenirii facuta pana in 6 luni de la decesul parintilor se plateste o suma mai mica.multumesc (vezi toată discuția)
Incheiere evidenta succesiuni Ramona1982 Ramona1982 vara mea e reclamanta intr-un partaj judiciar. este obigatorie incheierea privind evidenta succesiunior pt a se desfasura in continuare procesu? se depune de ... (vezi toată discuția)