Buna seara
In speta succesorala procedura prealabila prevazuta de art. 193 NCPC este obligatorie, chiar daca mostenitorul chemat in judecata nu a contestat calitatea de mostenitor a partii celeilalte?
Va multumesc.
ideea principala era obligativitatea procedurii. (1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Si de unde stim ca legea prevede in mod expres aceasta? Probabil ca aici e referinta la L 554/2004.
Apo la (3) avem ca: La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.
Deci eu iau acea hartie dela notar NUMAI la solicitarea judecatorului, nu?
da este obligatorie obligatorie: neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât (mostenitorul chemat in judecata).
Nu are relevanta faptul ca "mostenitorul chemat in judecata nu a contestat calitatea de mostenitor a partii celeilalte" cu privire la procedura prealabila.
Va multumesc pt raspunsul lamuritor. Paratul nu a invocat in intampinare neindeplinirea acestei proceduri, voiam doar sa stiu rolul judecatorului in aceasta situatie.