avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura prealabila succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura prealabila succesiune

Buna seara
In speta succesorala procedura prealabila prevazuta de art. 193 NCPC este obligatorie, chiar daca mostenitorul chemat in judecata nu a contestat calitatea de mostenitor a partii celeilalte?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Ianuarie 2018
emil6702, utilizator
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 23:58, 19 Ianuarie 2018
Dispozitiile lui 193 nu fac nicio referire la contestarea vreunei calitati.
ideea principala era obligativitatea procedurii. (1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Si de unde stim ca legea prevede in mod expres aceasta? Probabil ca aici e referinta la L 554/2004.
Apo la (3) avem ca: La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.
Deci eu iau acea hartie dela notar NUMAI la solicitarea judecatorului, nu?
Ultima modificare: Vineri, 19 Ianuarie 2018
emil6702, utilizator
Buna seara,

da este obligatorie obligatorie: neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât (mostenitorul chemat in judecata).

Nu are relevanta faptul ca "mostenitorul chemat in judecata nu a contestat calitatea de mostenitor a partii celeilalte" cu privire la procedura prealabila.
Va multumesc pt raspunsul lamuritor. Paratul nu a invocat in intampinare neindeplinirea acestei proceduri, voiam doar sa stiu rolul judecatorului in aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala in instanta- procedura prealabila casutza casutza Buna ziua, Intrebarea mea e urmatoarea : cum trebuie intelese prevederile art 193 din Codul Civil referitoare la procedura prealabila \"Art. 193Procedura ... (vezi toată discuția)
Despre neconstitutionalitate ContSters323008 ContSters323008 Legea care presupune obligativitatea medierii (cf. legii medierii) si obligativitatea procedurii prealabile in C.A.F. nu incalca art. 21 din Constitutie in ... (vezi toată discuția)
Incheiere evidenta succesiuni Ramona1982 Ramona1982 vara mea e reclamanta intr-un partaj judiciar. este obigatorie incheierea privind evidenta succesiunior pt a se desfasura in continuare procesu? se depune de ... (vezi toată discuția)