Buna ziua,
Intrebarea mea e urmatoarea : cum trebuie intelese prevederile art 193 din Codul Civil referitoare la procedura prealabila
"Art. 193Procedura prealabilă
(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.
(2) Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
(3) La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.
Adica ai obligatia sa deschizi succesiunea la notar indiferent daca intre mostenitori exista intelegere sau nu, pentru ca notarul sa-ti dea o tidula cu care sa te prezinti apoi in instanta? Sau se poate merge totusi in instanta direct fara sa mai pierzi timp si bani si la notar?
Multumesc frumos
Este putin mai complicat... Exista cel putin 2 aspecte, 1. Deschiderea succesiunii la notar - Daca intre sucesori exista neintelegeri, privind calitatea, cotele indivize, partajul, procedura succesorala se suspenda (Art. 107, din Legea notarilor nr. 36/1995 actualizata).
In acest caz, notarul public stabileste prin incheiere masa succesorala, cu precizarea bunurilor sau a drepturilor care se contesta, intinderea drepturilor mostenitorilor si motivele neintelegerii, indrumand partile sa solutioneze neintelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca.
2. Succesiunea se deschide direct in instanta. In cazul acesta, procedura eliberării încheierii cu privire la verificarea evidenţelor succesorale este reglementată de Art. 331 din Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul nr. 2.333/C/2013 al Ministerului Justiției, publicat în Monitorul Oficial nr. 479 din 1 august 2013:
"(1) Notarul public verifică prezentarea certificatului de deces, dovedirea calităţii de succesibil sau persoană îndreptăţită, precum şi o copie a cererii de chemare în judecată, purtând menţiunea că a fost sau nu depusă. Adica se verifica daca a mai fost deschisa succesiunea la notar.