avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cat costa si cat dureaza procedura de iesire din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cat costa si cat dureaza procedura de iesire din indiviziune

Sintem 3 frati. parintii au decedat acum multi ani dar nu am facut iesirea din indiviziune pentru terenurile agricole mostenite.

Unul dintre frati nu vrea sa participe la procesul de iesire din indiviziune. In acest caz, cred ca va trebui sa ma adresez instantei care sa imparta pamintul intre noi.

Puteti sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa urmez si ce taxe trebuie sa platesc? Stiti cam cit timp ar dura toata procedura?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:52, 25 Iulie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Trebuie sa formulati in instanta o cerere prin care sa solicitati;
a. constatarea deschiderii succesiunilor de pe urma parintilor;
b. stabilirea masei succesorale
c. stabiliorea succesorilor cu cotele lor
d. dezbaterea succesiunii
e. iesirea din indiviziune.
2. Cost pentru tot (taxa de timbru) 5% din valoarea masei succesorale.
3. Durata circa un an functie de incarcarea instantelor si a expertilor precum si de caile de atac folosite ulterior.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In afara de taxa timbru, mai platiti onorarii avocati si experti topografi, eventual si contraexpertiza daca fratele rebel contesta, iar taxele se achita proportional cu cotele care revin fiecarui frate. Daca rebelul nu doreste sa va intelegeti la primul termen sau mai bine zis nu da semne ca ar vrea sa va intelegeti, solicitati-i despagubiri pt lipsa de folosinta teren retroactiv pe 3 ani si pana la ramanerea unei hotarari definitive si irevocabile, caz in care va va restitui taxa timbru conform OUG 80/2013 (www.just.ro/ro/calculator-taxa-judiciara/) si expertiza pt acest capat de cerere,
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
emil6702, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anterior sesizarii instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul e obligat sa depuna o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de codul civil.
gerberga a scris:

Anterior sesizarii instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul e obligat sa depuna o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de codul civil.


Mie mi-a zis notarul sa duc un certificat de grefa dupa ce primesc numar de dosar, dupa care imi va da respectivul document.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu stiu ce stie notarul, insa stiu ce spune codul de procedura in art 193 intitulat Procedura prealabila.

(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.
(2) Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
(3) La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.

Inca prealabil inseamna inainte in limba romana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la tribunal Margareta72 Margareta72 Exista un apartament mostenit de doi frati dupa moartea parintilor, care a survenit in 2006. Cei doi frati sunt de acord sa faca succesiunea la tribunal. ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar - ieşire din indiviziune razvi_09 razvi_09 Bună ziua! Recent am aflat că sunt moştenitorul unei cote de 1/4 dintr-un teren şi a pasivului legat de acesta - 4.000 lei (impozite şi alte datorii), ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu partaj lipan lipan suntem 2 persoane care dezbatem succesiunea pe casa mea(sot supravietuitor). Cota ce-mi revine este 88%(este formata si din bunuri personale ....). Cealalta ... (vezi toată discuția)