Bună ziua! Recent am aflat că sunt moştenitorul unei cote de 1/4 dintr-un teren şi a pasivului legat de acesta - 4.000 lei (impozite şi alte datorii), fiind formulată în acest sens o acţiune de ieşire din indiviziune. Aş dorii să ştiu dacă pot accepta această moştenire astfel încât să nu fiu obligat la plata unei cote din suma menţionată şi care ar fi temeiul juridic în acest sens. În cazul acţiunii de partaj judiciar - ieşire din indiviziune, reclamantul are sau nu obligaţia de a efectua procedura prealabilă notarială.
Vă mulţumesc!
Pasivul mostenirii se suporta proportional cu cota de mostenire acceptata, nu aveti cum evita.Conform art.193(3)NCPC"La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale,reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul Civil.In acest caz,neindeplinirea procedurii prealabile va fi invocata de catre instanta din oficiu,sau de catre parat."
Da, vă multumesc frumos pentru răspuns. Problema pe care nu am menţionat-o este că succesiunea de pe urma defunctului s-a dezbătut în anul 1997, iar terenurile nu au fost declarate. Pe titlu de proprietate sunt 2 proprietari, unul dintre aceşti fiind defunctul cu o cotă de 1/2. Titlu de proprietate a fost emis anterior dezbaterii succesiunii, în 1996, deşi reclamantul învederează că nu a avut cunoştinţă despre acestea. Acţiunea a fost formulată la începutul lunii acesteia.
M-ar fi interesat dacă există un temei juridic care, în situaţia de faţă, să îl invoc pentru a nu fi obligat la plata cotei din pasivul terenurilor, precum şi dacă, procedura prealabilă este obligatorie şi pentru acţiunea de partaj judiciar - ieşire din indiviziune.
Vă mulţumesc frumos şi vă solicit un răspuns, în măsura în care nu vă deranjez.
Partaj
dorel13
Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris \"partaj si iesire din indiviziune\" Este vorba despre un teren agricol de pe un ... (vezi toată discuția)