1. Indiviziunea succesorală ia naştere numai în situaţia în care moştenirea este culeasă de cel puţin doi moştenitori.
Noul Cod Civil nu defineşte noţiunea de indiviziune, dar la art. 1143 alin.1 se instituie faptul că \"nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel\".
Partajul se poate realiza pe cale convenţională - atunci când coproprietarii se înţeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului sau prin hotărâre judecătorească,atunci când părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunului comun. În ambele cazuri toţi coproprietarii trebuie să ia parte la împărţeală, neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absolută.
Dreptul de a cere ieşirea din indiviziune aparţine fiecărui coproprietar, cu toate acestea art. 673 din Codul Civil reglementează posibilitatea instanţei de a suspenda soluţionarea acţiunii de partaj pe o perioadă de cel mult un an, în situaţia în care s-ar pune problema prejudicierii grave a intereselor celorlalţi coproprietari.
La baza indiviziunii succesorale se află două principii: nici un coindivizar nu are un drept exclusiv asupra vreunui bun şi fiecare coindivizar are un drept exclusiv asupra unei cote-parţi ideale ce i se cuvine din moştenire.
2.Nu puteti fi obligat (dar se poate incerca!) sa platiti taxe/impozite decat pt. ultimii 5 ani.
3.
[ link extern ]
4.Puteti folosi tabelele de la birourile notariale, cele cu valorile de impozitare in cazul tranzactiilor.
Va sfatuiesc sa apelati la un avocat, singur nu aveti sanse reale de a gestiona corect situatia!