avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acţiune de ieşire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acţiune de ieşire din indiviziune

Bună ziua! Sunt moştenitorul unei cote de 1/4 dintr-un teren şi a pasivului legat de acesta - 4.000 lei (impozite şi alte datorii), fiind formulată în acest sens o acţiune de ieşire din indiviziune.
Succesiunea de pe urma defunctei, bunica mea, s-a dezbătut în anul 1997, fiind emis un certificat de mostenitor in care am dreptul la o cotă de ½. Terenurile, la acel moment, nu au fost declarate – cu rea-credinţă. Pe titlu de proprietate sunt 2 proprietari, unul dintre aceşti fiind defuncta cu o cotă de 1/2. Titlu de proprietate a fost emis anterior dezbaterii succesiunii, în 1996, deşi reclamantul învederează că nu a avut cunoştinţă despre acestea. Acţiunea a fost formulată la începutul lunii acesteia.
Referitor la această problemă am următoarele întrebări:
- în cazul acţiunii de partaj judiciar – ieşire din indiviziune, este obligatorie procedura prealabilă notarială şi dacă in această situaţie sunt aplicabile dispoz. Art. 193 CPC;
- în situaţia de faţă, eu neavând cunoştinţă despre terenuri din 1997 până in iunie 2015, pot invoca un temei de drept prin care să nu fiu obligat la plata cotei mele din datorie;
- cum il pot obliga pe reclamant la plata unei despăgubiri pentru folosinţa terenului în tot acest timp 1997-2015, in situaţia in care s-ar constata că acesta a avut un beneficiu de pe urma terenurilor, au fost date în arendă sau înscrie în Registru Agricol la vreo asociaţie.
În situaţia in care reclamantul nu ar timbra acţiunea la valoarea actuală de piaţă, de unde pot verifica care sunt preţurile pe terenuri agricole la acest moment.

Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 13:51, 28 August 2015
1. Indiviziunea succesorală ia naştere numai în situaţia în care moştenirea este culeasă de cel puţin doi moştenitori.
Noul Cod Civil nu defineşte noţiunea de indiviziune, dar la art. 1143 alin.1 se instituie faptul că \"nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel\".
Partajul se poate realiza pe cale convenţională - atunci când coproprietarii se înţeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului sau prin hotărâre judecătorească,atunci când părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunului comun. În ambele cazuri toţi coproprietarii trebuie să ia parte la împărţeală, neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absolută.
Dreptul de a cere ieşirea din indiviziune aparţine fiecărui coproprietar, cu toate acestea art. 673 din Codul Civil reglementează posibilitatea instanţei de a suspenda soluţionarea acţiunii de partaj pe o perioadă de cel mult un an, în situaţia în care s-ar pune problema prejudicierii grave a intereselor celorlalţi coproprietari.
La baza indiviziunii succesorale se află două principii: nici un coindivizar nu are un drept exclusiv asupra vreunui bun şi fiecare coindivizar are un drept exclusiv asupra unei cote-parţi ideale ce i se cuvine din moştenire.
2.Nu puteti fi obligat (dar se poate incerca!) sa platiti taxe/impozite decat pt. ultimii 5 ani.
3.[ link extern ]
4.Puteti folosi tabelele de la birourile notariale, cele cu valorile de impozitare in cazul tranzactiilor.
Va sfatuiesc sa apelati la un avocat, singur nu aveti sanse reale de a gestiona corect situatia!
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar - ieşire din indiviziune razvi_09 razvi_09 Bună ziua! Recent am aflat că sunt moştenitorul unei cote de 1/4 dintr-un teren şi a pasivului legat de acesta - 4.000 lei (impozite şi alte datorii), ... (vezi toată discuția)
Coproprietari apartament - iesire din indiviziune Jurist TM Jurist TM Buna seara! Am urmatoarea speta: doi frati coproprietari ai apartamentului mostenit de la parinti. Unul vrea sa vanda, celalalt nu. Cel care se opune vanzarii ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune ionut73 ionut73 Buna ziua Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva raspunsuri cu privire la problema mea pe care o intampin legata de iesirea din indiviziune. Exista o cladire ... (vezi toată discuția)