avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IESIREA DIN INDIVIZIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IESIREA DIN INDIVIZIUNE

Buna ziua
Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva raspunsuri cu privire la problema mea pe care o intampin legata de iesirea din indiviziune.
Exista o cladire p+1 la care sant doi proprietari , mai exact la etajul cladirii este un proprietar iar parterul se afla in proprietatea mea. Mentionez ca aceasta cladire a fost in administratia statului roman inainte de 1989 , iar dupa anul 1989 cladirea a avut doi proprietarii , parterul fiind in administrarea serviciului de gospodarire comunala iar etajul cladirii a apartinut la s.c viscom. Dupa cumpararea imobilului de actuali proprietari de la fosti proprietari , actuali proprietari ai parterului au demolat scara secundara care se afla in spatele imobilului si care aceasta scara se afla in spatiul cumparat de proprietarii de la parter. Dupa un lung sir de procese prin tribunale proprietarii parterului au fost obligati sa reconstituiasca scara pe vechiul amplasament in urma unei sentinte irevocabila. Intrebarea mea este daca se poate cere iesirea din indiviziune si daca da cum se procedeaza. Mentionez ca proprietari de la etaj nu folosesc aceasta scara deoarece printro sentinta judecatoreasca proprietarii etajului au obtinut o alta cale de acces.
Va multumesc anticipat
Cu stima si respect
Simon
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 08:39, 5 Noiembrie 2013
nimeni nu este obligat sa stea in devalmasie
Buna ziua,

Iesirea din indiviziune

Nici o persoană nu este ţinută a continua starea de indiviziune a bunului comun cu alţii daca nu doreste acest lucru
Dreptul de a cere sistarea stării de indiviziune aparţine fiecărui coproprietari.
Sistarea stării de indiviziune (partajul) se poate realiza fie pe cale convenţională (atunci când coproprietarii se înţeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului) fie prin hotărâre judecătorească (partaj judiciar - atunci când părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunului comun).
În toate cazurile, fie că se realizează prin buna învoială fie prin hotărâre judecătorească, toţi coproprietarii trebuie să ia parte la împărţeală, neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absolută.
Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil sub aspect extinctiv.
În situaţia în care unul dintre coproprietari a uzucapat cotele-părţi din drept ale celorlalţi coproprietari partajul poate fi totuşi paralizat temporar. Daca eventual s-ar pune problema prejudicierii grave a intereselor celorlalţi coproprietari, Noul cod civil, cf. disp. Art. 673, prevede posibilitatea instanţei de a suspenda soluţionarea acţiunii de partaj pe o perioadă de cel mult un an.
O modalitate uzuală de ieşire din indiviziune este impartirea bunului in loturi (functionale) mai mult sau mai putin egale. În scopul deplinei egalităţi a părţilor, conform prevederilor Codului civil, incetarea stării de indiviziune trebuie realizată prin împărţirea masei partajabile în loturi de bunuri, în raport cu numărul coindivizarilor şi cu cotele ce li se cuvin, sub rezerva compensării în bani a inegalităţii loturilor.
Pentru aceasta, initial se va constitui şi evalua masa bunurilor de partajat ulterior urmând a se proceda la alcătuirea şi atribuirea loturilor. Loturile vor fi alcătuite potrivit principiului egalităţii nu numai în valoare, dar şi în natură, dându-se fiecărui copărtaş aceeaşi cantitate de mobile, de imobile, de drepturi şi creanţe, de aceeaşi natură şi valoare.
In caz de inegalitate în natură a loturilor acesta diferenţă de valoare se compensează printr-o sumă de bani, numită sultă.

Cu stima,
legalmgm


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica si propunere de lotizare rechi1958 rechi1958 Expertu a terminat \\" expertiza \\" si afacut propunerea de lotizare . In cazul in care nu sunt de acord cu aceasta propunere ( variantele acestuaia ) pot ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Partaj casa SICLING SICLING Va rog, dati-mi niste sfaturi, cu privire la urmatoarea situatie: detin in coproprietate (mai sunt inca 3 proprietari) o casa in Bucuresti (eu detin 50%). ... (vezi toată discuția)