Buna ziua,am 36 ani,am un handicap accentuat gradul 2 permanent nerevizuibil si primesc indemnizatie.....am lucrat aproximativ 5 ani,am beneficiat timp de 2 ani si de un concediu crestere copil....iar in ianuarie anul acesta am suferit un accident de munca,acum ma aflu in concediu medical de 150 zile....recupererea merge incet...nu cred ca imi voi reveni in cele 270 zile de concediu medical maxim de care pot beneficia...practic in cele 4 luni care mi-au ramas...
Intrebarea mea este....ma pot pensiona pe caz de boala pana la refacerea mea completa?Daca da cand ar trebui sa instiintez medicul expert de decizia mea?Am inteles ca daca solicit concediu medical pana la 270 zile apoi sunt obligata sa merg la serviciu...nu ma pot pensiona atunci....practic daca ma pensionez acum imi mai pot relua activitatea cand voi putea fizic sa fac fata?
Si cea de a doua intrebare ar fi:cum se calculeaza valoarea acestei pensii....intr-un cuvant medicalul meu este de 540 lei lunar....pensia va fi mult mai mica?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Astept cu mare interes raspunsurile d-tra....va multumesc!
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
2. Decizia de a va pensiona de invaliditate nu va apartine dvs. ci medicului expert al asigurarilor sociale care va poate incadra intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
3. Pensionarea de invaliditate se poate face oricand, indiferent de ce statut aveti la data pensionarii (salariata, somera, concediu medical, casnica etc.).
4. - Perioada de pensionare de invaliditate o stabileste tot medicul.
- La data refacerii dvs. vi se va inceta pensia de invaliditate si veti putea relua activitatea
5. - Nu se poate spune cat va fi cuantumul pensiei de invaliditate.
- In calculul punctajului pentru pensie se tine cont de veniturile din toti anii in care ati platit contributia la pensie, de stagiul potential (daca este cazul), de gradul de invaliditate etc.
6. Indemnizatia de handicap se cumuleaza cu pensia de invaliditate.
Multumesc mult pentru raspunsuri.....citisem pe undeva ca la varsta mea,36 ani ar trebui sa am stagiu de cotizare de 11 ani,iar in cazul in care sunt incadrata si cu grad de handicap accentuat perioada este redusa la jumatate adica mi-ar trebui 5,5 ani si nu stiu daca concediu crestere copil din 2006-2008 se ia in considerare si imi faceam probleme ca nu voi putea beneficia de aceasta pensie,
Si inca o intrebare as mai avea-dosarul pentru pensionare va trebui depus la casa de pensii de catre angajator?
Buna ziua din nou,iata-ma ajunsa deja cu decizia de pensionare temporara data de comisia de expertiza medicala unde se decide pensionare temporara pe 12 luni mai exact cu gradul 2 invaliditate......toate bune pana aici....dar unul dintre cele 4 formulare trebuia depus la itm-ceea ce am si facut-inca o data precizez ca a fost un accident de munca produs acum 6 luni-si ieri m-am trezit vizitata acasa de 2 agenti itm,pentru a-mi lua o noua declaratie sau daca mai exista completari sau precizari fata de declaratia mea initaiala de la momentul accidentului.......bineinteles ca am ramas mirata mai ales ca e pt prima oara cand sunt vizitata de functionari itm.....cealalta ancheta fiind facuta de catre agentii ssm din cadrul firmei.....dosarul a mers mai departe la itm si la final s-a dat verdictul-eu am fost gasita responsabila de producerea accidentului.....aceste detalii privitoare la tot evenimentul...cum s-a intamplat si din ce cauza le veti gasi in celelalte postari ale mele la rubrica accident de munca.
Intrebarea mea a fost de ce se redeschide ancheta....de ce aceasta declaratie din nou .....si totodata mi-am exprimat deznadejdea ca daca la prima ancheta eu sunt vinovata asta cu ce ma mai ajuta....probabil voi avea aceeasi soarta....dar d-nii mi-au explicat ca s-a redeschis ancheta din cauza ca m-i sa schimbat statutul....din salariat in concediu medical am devenit pensionar pentru invaliditate.....acum intrebarea mea este:
-ce urmeaza?iarasi ancheta si iarasi voi primi prin posta concluziile anchetei sau formular fiam?
-se poate schimba in vreun fel in favoarea mea verdictul dat de ei initial?
Practic sefii mei au modificat acum dupa aproape 7 luni.....au schimbat capacul fosei.....au turnat o bordura din ciment....au pus un afis in apropiere care avertizeza asupra existentei unei guri de canal....deci nu stiu cate se mai pot descoperi acum dupa 7 luni......
am vreo sansa?
-in cat timp trebuie finalizata ancheta si cand voi primi raspuns?
-daca nu sunt multumita pot face contestatie?-prima data nu am putut face pt ca era imobilizata la pat nu ma puteam deplasa la itm
In speranta unor raspunsuri de la d-tra astept cu nerabdare sfaturi sau idei!
Dragomir Dascalu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Intr-adevar, asa cum prevede legea, cercetarea s-a reluat de catre ITM deoarece incapacitatea temporara de munca s-a transformat in invaliditate. In Normele metodologice de aplicare a legii 319, a securitatii si sanatatii in munca, se prevede:
Art. 121. - (1) În cazul accidentului cu incapacitate temporară de muncă, în urma căruia a intervenit invaliditatea confirmată prin decizie sau decesul victimei, inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul va completa dosarul de cercetare întocmit la data producerii evenimentului şi va întocmi un nou proces-verbal de cercetare bazat pe dosarul completat.
(2) Întocmirea noului proces-verbal de cercetare a accidentului, prevăzut la alin. (1), se face în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii de către inspectoratul teritorial de muncă a deciziei de încadrare într-un grad de invaliditate sau a certificatului de constatare medico-legal ori, după caz, a raportului de expertiză sau de constatare medico-legală
-Este posibil ca ITM sa ajunga la o alta concluzie fata de comisia numita de angajator
-La dosarul de cercetare trebuie sa existe schite si fotografii de la locul producerii accidentului, chiar daca acum ahgajatorul a luat unele masuri pentru a impiedica producerea altor accidente
-la finalizarea cercetarii veti primi un exemplar din PV de cercetare si daca nu sunteti multumite de concluzii, cu siguranta puteti face contestatie.