avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Se mai poate face ceva in privinta asta ?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Se mai poate face ceva in privinta asta ?

Buna seara . In luna iulie anul acesta am avut un accidente de munca.Am fost dus de la munca la urgente acolo angajatorul cand a venit politia pt declaratie a inceput sa imi sp ca o sa aibe grija de tot sa imi fie bine sa nu declar accident de munca iar acum nu stie cum sa faca sa uite de mine. Am facut un RMN care a rezultat cu : ligamet lia ruptura completa , fisura menisc gradul 3 , fisura edem gradul 3 , si inca vreo 3. M-am operat in septembrie dupa multe pareri ale specialiștilor. Am fost internat .Am deja 150 de zile de medical. Si sunt inca incapabil sa merg la munca. Sa nu mai zic ca am o perioada de 9 luni de recuperare. Cum as putea actiona firma in baza legi ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:56, 28 Noiembrie 2018
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
ITM va declansa o ancheta, firma va fi amendata contraventional si va primi dispozitie de cercetare eveniment produs.
Dosarul de cercetare intocmit de comisia desemnata prin decizia angajatorului trebuie avizat de catre ITM. Daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
Angajatorul trebuie sa va dea un expl. din PV de cercetare AM si formualrul FIAM. Aceleasi documente impreuna cu concediile medicale, angajatorul trebuie sa le trimita la CJP pentru decontare concedii medicale.
Daca se inregistreaza AM, puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-ART. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Afectiunile medicale pe care le mentionati ca fiind suferite in urma producerii evenimentului precum si cele 150 de zile de concediu medical deja primite plus recomandarea de 9 luni pentru recuperare medicale sunt indicii care pot duce spre o posibila invaliditate, caz in care AM se recerceteaza de catre ITM. Dupa caz, dosarul de cercetare AM intocmit de ITM se trimite la parchet.
Pot fi create si conditii pentru o pensionare pe caz de boala pentru o anume perioada de timp.
In baza mentiunilor in PV de cercetare AM (daca producerea evenimentului nu este retinuta exclusiv in responsabilitatea dvs.) si a formularului FIAM puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si a altor persoane, dupa caz.
Posibil ca instanta de judecata sa dispuna efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializare protectia muncii si, eventual in alte specializari.
Puteti cere instantei sa aprobe daune materiale si/ sau daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Poplaca Poplaca Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Mihai rmn Mihai rmn Am fost lovit de un coleg de munca cu un stivuitor si m- am ales cu o fractura destul de urata ce drepturi am ? (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca Olesea2018 Olesea2018 In timp ce plecam seara de la locul de munca (lucrez educatoare la gradinitza) am lunecat pe ghetushul de pe teritoriu si miam fracturat miina la cot avind ... (vezi toată discuția)