avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pensionare pentru invaliditate dupa 183 zile concediu ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pensionare pentru invaliditate dupa 183 zile concediu medical

Buna ziua,am 36 ani,am un handicap accentuat gradul 2 permanent nerevizuibil si primesc indemnizatie.....am lucrat aproximativ 5 ani,am beneficiat timp de 2 ani si de un concediu crestere copil....iar in ianuarie anul acesta am suferit un accident de munca,acum ma aflu in concediu medical de 150 zile....recupererea merge incet...nu cred ca imi voi reveni in cele 270 zile de concediu medical maxim de care pot beneficia...practic in cele 4 luni care mi-au ramas...
Intrebarea mea este....ma pot pensiona pe caz de boala pana la refacerea mea completa?Daca da cand ar trebui sa instiintez medicul expert de decizia mea?Am inteles ca daca solicit concediu medical pana la 270 zile apoi sunt obligata sa merg la serviciu...nu ma pot pensiona atunci....practic daca ma pensionez acum imi mai pot relua activitatea cand voi putea fizic sa fac fata?
Si cea de a doua intrebare ar fi:cum se calculeaza valoarea acestei pensii....intr-un cuvant medicalul meu este de 540 lei lunar....pensia va fi mult mai mica?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Astept cu mare interes raspunsurile d-tra....va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2014
claudia_edi27, utilizator
Cel mai recent răspuns: claudia_edi27 , utilizator 17:26, 8 August 2014
Da,procuratura asteapta finalizarea anchetei,dar la dosarul de cercetare penala au fost declaratia mea din perioada in care eram in medical nicidecum nu fusesem pensionata pt invaliditate si acolo au fost adaugate copii dupa formularul fiam si prima ancheta a itm-ului unde eram gasita eu vinovata.......acum nu stiu ce sa spun.....procuratura nu stie momentan ca eu acum sunt invalida temporar decat daca va lua legatura cu itm altfel........
ITM este obligat de lege sa trimita un exemplar al dosarului de cercetare la procuratura. Dar lamuriti-ne:
-ITM a mai facut deja o cercetare? pentru ca initial ati spus ca cercetarea initiala s-a facut de catre o comisie a angajatorului
-procuratura a deschis un dosat de cercetare penala la sesizarea dumneavoastra ?
Cercetarea initiala fiind efectuata de catre o comisie nominalizata la nivelul firmei, ITM doar a avizat dosarul fara a face o cercetare proprie.
In prezent, ITM efectueaza o cercetare proprie si dosarul va ajunge la parchet. In acest dosar se va regasi si dosarul intocmit de catre comisia numita de catre angajator.
Este bine ca ati facut mentiuni noi in declaratia data inspectorilor ITM. Inclusiv aceasta declaratie se va regasi la dosaul trimis la parchet de catre ITM.
Si dosarul intocmit de catre politie se va trrimite tot la parchet.
In functie de elementele aflate la dosar, procurorul va dispune sau nu, inceperea urmaririi penale. Indiferent ca procurorul va da NUP sau IUP, dvs. v-ati constituit parte civila (in dosarul intocmit de catre politie) si se poate continua actiunea in instanta civila. La acest moment veti avea nevoie de avocat pentru intocmirea formalitatilor juridice.
In instanta civila puteti solicita firmei/ persoanelor gasite responsabile de producerea evenimentului, daune materiale si/ sau daune civile. Puteti cere instantei sa aprobe efectuarea uneio expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii. Impreuna cu avocatul puteti formula obiective pentru expert, care trebuie aprobate de catre instanta.
Puteti nominaliza, un expert parte, care impreuna cu expertul desemant de catre instanta, sa participe la efectuarea expertizei. Puteti cere consultanta unui expert tehnic judiciar, contra cost, care cu documentele pe care le detineti, sa va sfatuiasca in formularea obiectivelor pentru expertul desemnat de catre instanta, sa efectueze expertiza tehnica judiciara.
Dupa cum am mentionat si in mesajele mele anterioare, o cercetare/ expertiza, facute profesionist, nu pot sa stabileasca responsabilitati pentru producerea evenimnetului, numai in sarcina dvs., respectiv sa invoce doar art.22 din Legea ssm nr.319/ 2006.
ok,am inteles,acum astept.....va voi tine la curent cu evolutia situatiei si bineinteles va voi mai cere parerea in toate nelamuririle mele.As mai avea o intrebare-indiferent de raspunsul procurorului care se ocupa de caz eu voi fi instiintata in vreun fel de acest lucru sau datoria asta le revine celor de la politie?
Va multumesc din suflet pt raspunsurile promte si calificate!
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
claudia_edi27, utilizator
dragupfa a scris:

ITM este obligat de lege sa trimita un exemplar al dosarului de cercetare la procuratura. Dar lamuriti-ne:
-ITM a mai facut deja o cercetare? pentru ca initial ati spus ca cercetarea initiala s-a facut de catre o comisie a angajatorului
-procuratura a deschis un dosat de cercetare penala la sesizarea dumneavoastra ?


-nu itm nu a mai facut o cercetare,aceasta este prima,cealalta cercetare a fost facuta de firma si trimisa la itm pt avizare doar
-dosarul penal a fost intocmit de politia din localitatea unde s-a petrecut accidentul dar abia dupa 5 luni de la eveniment mi-a luat si mie declaratie.....eu eram in medical atunci....acum de o saptamana mi s-a dat decizie de incadrare in gradul 2 invaliditate.....si am inteles ca dosarul a ajuns la parchet.(cel de la politie)...iar cei de la itm au venit la mine acum 2 zile pt ca am depus la ei aceasta decizie de la medicul expert....si am inteles ca trebuie sa se redeschida ancheta.....dar inteleg ca si acest dosar va ajunge tot la parchet.....sper doar ca procurorul sa nu dispuna nup pana cand nu primeste si rezultatul cercetarii celor de la itm....poate acolo nu voi fi doar eu invinovatita si practic poate cei vinovati vor fi macar amendati pt.neglijenta de care au dat dovada...
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
claudia_edi27, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Securitatea in munca comerciantu comerciantu ancheta facuta de organele cercetare penala trebuie sa fie independenta de cea facuta de comisia de la ssm? in cazul unui accident de munca cu incapacitate ... (vezi toată discuția)
Se mai poate face ceva in privinta asta ? Venetia91 Venetia91 Buna seara . In luna iulie anul acesta am avut un accidente de munca.Am fost dus de la munca la urgente acolo angajatorul cand a venit politia pt declaratie a ... (vezi toată discuția)
În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)