Buna ziua,am 36 ani,am un handicap accentuat gradul 2 permanent nerevizuibil si primesc indemnizatie.....am lucrat aproximativ 5 ani,am beneficiat timp de 2 ani si de un concediu crestere copil....iar in ianuarie anul acesta am suferit un accident de munca,acum ma aflu in concediu medical de 150 zile....recupererea merge incet...nu cred ca imi voi reveni in cele 270 zile de concediu medical maxim de care pot beneficia...practic in cele 4 luni care mi-au ramas...
Intrebarea mea este....ma pot pensiona pe caz de boala pana la refacerea mea completa?Daca da cand ar trebui sa instiintez medicul expert de decizia mea?Am inteles ca daca solicit concediu medical pana la 270 zile apoi sunt obligata sa merg la serviciu...nu ma pot pensiona atunci....practic daca ma pensionez acum imi mai pot relua activitatea cand voi putea fizic sa fac fata?
Si cea de a doua intrebare ar fi:cum se calculeaza valoarea acestei pensii....intr-un cuvant medicalul meu este de 540 lei lunar....pensia va fi mult mai mica?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Astept cu mare interes raspunsurile d-tra....va multumesc!
Imi amintesc ca la data deschiderii discutiei referitoare la accidentul de munca, v-am sfatuit sa contestati PV de cercetare AM, daca dvs. sunteti singura raspunzatoare de producerea evenimentului.
Daca nu ati facut-o atunci, la aceasta noua cercetare, facuta de catre ITM, sa aveti in vedere acest aspect. Existenta unei fose neacoperite corespunzator, in zona locului de munca, nu poate fi trecuta decat in responsabilitatea angajatorului.
Recititi si comentariile facute la discutia respectiva pentru a va reimprospata memoria.
Termenul pentru finalizarea cercetarii de 10 zile lucratoare este discutabil, tinand seama de faptul ca in art 120 sunt prevazute 15 zile lucratoare
ART. 120
(3) Cercetarea evenimentelor care au avut ca urmare deces, invaliditate evidenta, invaliditate confirmata ulterior, a accidentelor colective sau a situatiilor de persoane date disparute, precum si cercetarea incidentelor periculoase se vor incheia in cel mult 15 zile lucratoarede la data producerii acestora.
Indiferent de perioada de timp in care se va finalize cercetarea pe total cam dupa o luna si jumatate veti primi noul process verbal de cercetare care poate fi contestat daca sunteti nemultumita, in termen de 30 de zile, la ITM-ul care a efectuat cercetarea sau la Inspectia Muncii (de preferat). Daca nici atunci nu sunteti multumita se poate contesta in instanta procesul verbal de cercetare.
Daca veti ajunge in instanta, pentru contestarea PV de cercetare al ITM, atunci puteti solicita instantei, sa aprobe o expertiza tehnic ajudiciara in specialitatea protectia muncii. Expertul va constata existenta unei fose neprotejate corespunzator, care ar putea fi cauza determinanta a producerii evenimentului.
Va multumesc din suflet tuturor pentru raspunsuri.....acum nu-mi ramane altceva de facut decat sa astept finalizarea anchetei si voi vedea daca si de data asta voi fi gasita responsabila;as vrea totusi sa precizez ca in aceasta noua declaratie am facut si trei completari ale declaratiei initiale si anume;
-faptul ca nu era semnalizata corespunzator si nici imprejmuita cu bordura acea fosa septica dar mai ales ca acel capac nu era asigurat corespunzator iar sub piciorul meu acesta s-a inclinat si a permis patrunderea unui picior in interior iar celalalt a ramas pe margine si s-a rupt;
-faptul ca eu stiind deja ca itm m-au facut vinovata de incalcarea unui articol din reg.de ordine interioara a firmei si anume-interzis aplecarea peste balustrade si joaca pe scari,interzis calcarea pe capacele caminelor si gurilor de canal-fapt ce nu are cum sa ma invinovateasca pt ca in momentul angajarii eu nu am citit si nici atat nu am semnat acest regulament......deci nu aveam ce sa incalc....
-iarasi m-au acuzat si de incalcarea art 22 din legea securitatii si sanatatii in munca nr 319/2006-fiecare lucrator trebuie sa-si desfasoare activitatea in conformitate cu pregatirea si instruirea sa precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului astfel incat sa nu la pericol de accidentare sau inbolnavire profesionala atat propria persoana cat si alte persoane in timpul procesului de munca-ori eu v-am mai relatat si intr-o alta postare de prostia facuta de mine si anume-am semnat fisele individuale de instructaj pt protectia muncii in spital la 3 zile dupa accident cand mi-au fost aduse de sef si miseleste in starea in care eram-cu un picior rupt cu hemoragie si inca neoperata pt ca asteptam transferul catre bucuresti-mi le-a dat la semnat oarecum sub presiune si chiar si in lipsa unei stari de luciditate din partea mea -eram si sub tratament medicamentos-nici nu vreau sa-mi amintesc......in fine,in aceasta declaratie am precizat si acest lucru si anume ca nimeni din firma nu ma instiintase cu privire la acea fosa septica si ca la angajare nu mi s-a facut nici un instructaj iar aceste acte le-am semnat ulterior.....
Credeti ca am facut degeaba aceste completari?
Ma vor ajuta oare in stabilirea unui verdict favorabil?
Practic in tot acest timp m-am documentat,am studiat si pot spune ca acum am oarecum habar despre aceste proceduri si legi.....oare vor tine cont cei de la itm de aceste aspecte?
Imi doresc din suflet sa inving-acum nu mai este o chestiune de bani-nu vreau banii lor....nu m-au sunat o data sa se intereseze de starea mea....mi-au ingreunat obtinerea oricarui concediu medical lunar prin faptul ca nu imi eliberau adeverintele necesare cu nr de zile de concediu....mi-au dat initial 2000 lei dupa zeci de insistente din partea mea ca macar sub forma de imprumut sa mi-i dea iar ei chiar asa au facut,mi-au oprit apoi 4 concedii medicale practic eu am incasat primul concediu acum 2 luni iar acum m-am pensionat deci nu mai am nevoie de nimic de la ei.......dar nu vreau ca lucrurile sa ramana asa si astfel niste oameni ca ei cu putere financiara si influenta aici in micul nostru orasel sa ne ingenuncheze pe noi,oamenii de rand,oameni simpli dar cu cinste si caracter ceea ce ei nu pot spune ca poseda.....au bani dar doar atat.
De asemenea ar trebui sa precizez ca si dosarul celor de la politia din localitatea unde s-a produs accidentul este complet;si acolo a trebuit sa mai dau o declaratie abia luna trecuta dupa atata timp-5 luni si m-am constituit parte civila in procesul penal-am inteles ca dosarul se afla la parchet de aproximativ 10 zile si aici chiar nu stiu cum sa procedez;
-este cazul sa contactez un avocat sau astept ca procurorul sa dispuna IUP si de abia atunci sa fac acest lucru?
Acolo am si martori-domnii care m-au salvat inclusiv agentul de politie care a intocmit dosarul este martorul principal-el m-a transportat pana la salvare si de asemenea a facut si cercetare la fata locului si poze insa nu ma pot baza pe declaratia colegei mele pt ca in momentul cand acesta a fost sa-i ia declaratie a fost sunata de sefi si amenintata ca va fi data afara si si-a retras-o imediat-insa am mare incredere in justitie si sper ca procurorul care sa se ocupe de caz sa nu poata fi influentat.....
Aceasta dispozitie a procurorului are un termen limita sau poate dura ani?
Procuratura va astepta finalizarea cercetarii pt ca noul dosar de cercetare se va intocmi in doua exemplare din care originalul se inainteaza organelor de urmarire penala
ART. 124
(1) Dosarul de cercetare a evenimentelor se va intocmi astfel:
c) in doua exemplare, pentru evenimentele care au produs invaliditate confirmata prin decizie, deces, accidente colective; originalul se inainteaza organelor de urmarire penala si un exemplar se pastreaza la inspectoratul teritorial de munca care a efectuat cercetarea;