"Solicit judecarea prezentei cauzei si in lipsa noastra, conform art. 242 alin. 2 Cod procedura civila."
referitor la taxa de timbru, unde este mentionata aceasta?
Raspuns.
Dvs. ati castigat procesul la instanta de fond (admite actiunea reclamantului a dvs).
Adversarul dvs.(paratul de la fond, acum denumit intimat) a declarat recurs, dar nu a platit taxa de timbru.
Obligatia platii taxei de timbru este a partii care a deschis actiunea (a partii nemultumite - intimatului, cum se numeste acum in recurs, adica fostului parat de la judecata de fond.).
Dvs. nu trebuie sa va faceti probleme pt. aceasta pentru ca este obligatia intimatului (paratului de la fond care a deschis actiune pt ca aceste este nemultumit si nu-i convine hotararea) .
Acum: Daca a depus actiune si nu a timbrat-o, i se va pune in vedere de judecator sa plateasca taxa de timbru sub santiunea anularii recursului, dand in acest sens un termen pentru a indeplini aceasta obligatie. Daca nu plateste desi i s-a pus in vedere atunci se anuleaza. Altfel spus, sunt situatii cand mai scapa din motive subiective si actiuni (cereri de chemare in judecata ,apeluri, recursuri) netimbrate sau insufiecient timbrate, nu se va merge mai departe cu judecata, judecatorul va consemna in incheierea de sedinta obligatia partii datoare de a achita taxa de timbru si daca la termenul urmator vine cu tema nefacuta, solutia este de respingere a actiunii .
Cat priveste judecarea in lipsa, faceti o simpla cerere in care spuneti ca nu puteti veni si solicitati judecarea in lipsa conform art. 242 cod procedura civila. Foarte bine puteti sa spuneti si verbal in sedinta de judecata, si sa cereti judecatorului ca grefiera sa consemneze acest lucru.
Inocentia
Daca la prima zi de infatisare taxa de timbru nu este achitata, cererea se va anula. Inainte de a se dispune anularea, instanta ESTE OBLIGATA sa incunostiinteze partea despre necesitatea timbrarii (efectiv ii trece pe citatie si cat are de platit). Atentie: Daca instanta nu-si satisface obligatia mentionata cererea nu va fi anulata. Daca aveti in vedere art. 114 cod procedura civila, o sa vedeti ca la primirea cererii de chemare in judecata (ca e fond, ca e recurs) presedintele sau judecatorul va verifica (obligatie).,si i se va comunica reclamantului in scris lipsurile, ca pana la termenul acordat, cel in cauza, urmeaza sa faca completarile sau modificarile necesare. Practic insa, nu este timpul material pt asa ceva, actiunea este data in instanta si instanta cand trimite citatia mentioneaza in mod expres si ca trebuie sa platesti taxa de timbru si cat anume.
Inocentia
am primit doar citatia...fara vreo alta cerere formulata de parat...e normal?
si inca ceva...am un contract semnat, in care este stabilit pretul si termenul de plata (prestari servicii), dar factura nu este semnata, oare pot incerca pe OUG 119?
Va multumesc
,,am primit doar citatia...fara vreo alta cerere formulata de parat...e normal?"
nu este normal, dar daca paratul nu a formulat intampinare, ce sa ti se comunice? sau daca a formulat a depus-o intr-un singur exemplar. Ar trebui sa mergi sa studiezi dosarul la arhiva instantei
,,si inca ceva...am un contract semnat, in care este stabilit pretul si termenul de plata (prestari servicii), dar factura nu este semnata, oare pot incerca pe OUG 119?"
daca s-a prestat serviciul, si debitul este cert, lichid si exigibil si nu pune alte probleme litigioase, eu cred ca da, sau pe OUG5/2001
bafta