avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abuz psihic la minor, va rog sa ma ajutati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abuz psihic la minor, va rog sa ma ajutati

Buna dimineata.
Copilul are 11 ani.
Tatal a avut un comportament neadecvat de-a lungul timpului (mai mult de 4 ani) in sensul in care nu l-a vizitat decat f rar, nu au petrecut timp de caliate in timpul vizitelor, l-a certat consecvent, il agreseaza psihic (cuvinte dure, reprosuri continuu, amenintari, obligat sa faca teme suplimentare sambata seara la ora 2200 - desi copilul are rezultate bune la scoala). Ca urmare copilul nu mai doreste sa-si vada tatal- pur si simplu refuza. Tatal insista si face presiuni psihice incredibile la copil, ii spune ca e obligat de lege sa mearga la el si sa execute fara drept de apel orice-i dicteaza el sa faca, daca nu vrea o sa ajunga in fata judecatorului si va trebui sa dea acolo explicatii, ultima discutie finalizandu-se cu \"daca tu nu vrei sa faci ce spun eu, eu ma voi decadea din drepturile de parinte si vom deveni 2 straini!\" Copilul nu are nimic impotriva sa nu mai aiba \"asa tata\", dar nu trebuie sa va mai spun cat l-a afectat si acesta discutie. (am citit ca oricum nu se poate denunta singur din din drepturie de parinte, dar nu asta e problema...)
In hotararea de divort este un singur paragraf referitor la copil si anume \" dispune incredintarea minorei spre crestere si educare reclamantei\", adica mie.
Desi au fost discutii in timpul procesului cu privire la dreptul de vizitare al tatalui, drept cu care am fost de acord si am agreat ca tatal sa-si viziteze copilul o data la 2 weekenduri si nu mai stiu cat din vacante, aceste lucruri nu sunt mentionate in hotarare.
Va rog spuneti-mi in situatia prezentata pot sa-mi impun punctul de vedere: copilul nu este obligat impotriva vointei lui sa-si viziteze tatal? Daca in hotarare nu scrie nimic de dreptul de vizite pot sa ma impotrivesc pur si simplu la vizite sau macar de a-l vizita numai in prezenta mea?
Va rog, nu ma intelegeti gresit -cred ca un copil trebuie sa aiba legaturi cu ambii parinti, dar consider ca in situatia copilului meu, luand in considerare dorinta copilului si comportamentul tatalui cel mai bun lucru este sa stea departe macar o perioada.
Va multumesc mult si astept cat mai repede un raspuns!
Daca ii refuzati exercitarea dreptului la vizita ii trebuie hotarare judecatoreasca.
aceste vizite ale copilului la tatal sau ar trebui sa reprezinte, in mod firesc, un prilej de bucurie. Daca lucrurile stau asa cum spuneti, este un lucru grav si cred ca fetita are motive intemeiate sa refuze a mai merge la el.Ca atare, ar fi bine daca intr-adevar, s-ar ajunge din nou in fata judecatorului pt ca fetita sa fie audiata si sa-si expuna punctul de vedere, deoarece nu este obligata, iar tatal trebuie sa intelraga acest lucru.Insa, sfatul meu este sa nu influentati copiulul ci sa lasati la latitudinea lui ce anume isi doreste si care sunt sentimentele fata de tata.In fond, va avea nevoie in viata de ambii parinti pt orice tip de sustinere. Daca relatiile se racesc atat de mult, ar putea fi o cale ireversibila.
Eu ca mama, consider ca trebuie sa fiu suport pentru copil pe toate planurile, asta insemnand ca trebuie sa tin cont de emotiile si sentimentele copilului din acest moment; in situatia data revin cu intrebarea:
Copilul este obligat prin lege ca impotriva vointei lui sa-si viziteze tatal?
Daca in hotarare nu scrie nimic de dreptul de vizite pot sa ma impotrivesc pur si simplu la vizite?
Va multumesc!
Interesant subiectul abordat.Din punctul meu de vedere , relele tratamante aplicate minorului se pot savarsi si prin constrangeri , prin abuzuri psihice , nu neaparat prin acte de violenta.

Daca dvs , ca mama , afirmati ca tatal are un asemenea comportament , dreptului lui de vizita poate fi limitat (in sensul desfasurarii in prezenta anumitor persoane , in anumite intervale de timp bine precizate , fara posibilitatea de a-l lua in vacanta) sau poate fi privat total de exercitarea acestui drept.

Daca , prin prezenta tatalui , si prin conduita acestuia , minorul practic sufera anumite traume , instanta de judecata poate constata ca prezenta tatalui in viata acestuia , nu e una benefica , ci , din contra , e una cauzatoare de suferinta.

Cat despre natura psihologica a subiectului abordat , daca veti considera oportun , puteti solicita ajutorul unui psihoterapeut , care sa identifice cauzele relatiei defectuoase dintre minor si tata , cum resimte el prezenta acestuia ...Si gaseasca , impreuna , o solutie pt a depasi momentele neplacute care s-au intamplat intre acesta si tatal lui .

In acest sens , si tatal poate fi consiliat , indrumat , putandu-si da seama de consecintele actiunilor lui .Din punctul meu de vedere , un copil are nevoie de ambii parinti , insa e esential ca acestia sa cunoasca cum sa-si exercite atributiile de parinte si cum sa fie apropiati , afectiv vorbind , de propriul copil.

Va multumesc enorm pentru intelegere si sfaturi.
Atat consilierea cat si hotararea judecatoreasca sunt procese de durata. Pe termen scurt, va rog puteti sa-mi raspundeti daca:
1. Copilul este obligat prin lege ca impotriva vointei lui sa-si viziteze tatal?
2. Daca in hotarare nu scrie nimic de dreptul de vizite si copilul nu vrea, pot sa ma impotrivesc pur si simplu la vizite?
As aprecia foarte mult raspunsuri mai pe intelesul meu adica DA sau NU.

Alte discuții în legătură

Actiune pentru drept la vizita pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua tuturor In urma cu 4 luni am avut un proces pentru stabilire pensie intretinere minor ,stabilire domiciliu si acord cu privire la vacante in ... (vezi toată discuția)
Reevaluare program vizitare Profesoara Profesoara Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema.Am divortat acum 5 ani. Acum un an tatal copilului, in urma unor repetate conflicte si neintelegeri a deschis ... (vezi toată discuția)
Program de vizita elkahlout_roxana elkahlout_roxana in urma divortului, am hotarare definitiva si irevocabila prin care fetita mea imi este incredintata. in acest caz se intelege ca exista un program de vizita ... (vezi toată discuția)