avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program de vizita

in urma divortului, am hotarare definitiva si irevocabila prin care fetita mea imi este incredintata. in acest caz se intelege ca exista un program de vizita pt fostul sot sau asta ramane la latitudinea mea daca il las sau nu sa o viziteze. precizez ca nu exista nici o cerere din partea fostului sot prin care acesta solicita vizitarea minorei, exista doar sentinta de divort, care stabileste incredintarea minorei si plata pensiei alimentare. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:23, 4 Ianuarie 2011
Acesta este un drept al oricarui tata pe care il poate obtine printr-o hotarare judecatoreasca.
Tatal copilului atata timp cat nu este decazut din drepturile parentale prin hotararare judecatoreasca definitiva, are acest drept consfintit in codul familiei
Este mai bine sa va intelegeti asupra unui progrm pentru a nu mai ajunge in instanta sau in instanta sa cadeti de acord asupra acestuia,urmand ca instanta sa ia act de consensul dvs si sa stabileasca programul astfel cum v-ati inteles.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cata vreme nu exista prin hotararea judecatoreasca pronuntata stabilit programul de vizita al minorei, ramane la latitudinea dvs. cand si cat permiteti tatalui vizita minorei.
Daca insa exista neintelegeri intre dvs si acesta cu privire la programul de vizitare, tatal are posibilitatea oricand sa solicite stabilirea unui program pe cale judecatoreasca., dreptul parintelui caruia nu i-a fost incredintat minorul de avea legaturi cu acesta fiind unul stabilit de lege.
Se poate ca acest program sa fie fixat inca de la definitivarea divortului, prin acelasi proces?
Ce se intampla daca tatal nu respecta programul? Se pot lua masuri legale impotriva sa?
Daca acest program nu este stabilit prin instanta si tatal solicita intalnirile adhoc, iar mama refuza pe motiv ca nu a fost stabilit, se poate considera a fi vina mamei?
1.Da, se poate stabili programul de vizitare al minorului in cadrul procesului de divort sau pe cale separata.
2.Daca nu respecta programul, in sensul ca retine copilul peste program fara acceptul mamei, atunci mama are posibilitatea sa formuleze impotriva acestuia plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de.307 al.1 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
3.Nu, pentru ca mama si copilul nu pot fi la dispozitia tatalui prin fixarea unor intalniri ad-hoc., ci un program de vizitare trebuie sa respecte anumite reguli, copilul putand fi vizitat insa fara sa-i fie afectat programul de odihna, alimentatie, invatatura, etc .
Tatal poate solicita stabilirea unui program pe cale judecatoreasca.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru raspuns.

Vreau sa clarific mai bine o intrebare anterioara, cea referitoare la nerespectarea programulul de vizite. Ma gandeam la situatia in care tatal nu se prezinta sa ridice copilul in zilele respective, punandu-ma in situatia de a linisti minorul avand in vedere ca el s-a pregatit pentru intalnire.

Alte discuții în legătură

Incredintarea copilului baisan baisan Buna ziua, sunt in Portugalia cu un copil de 6 ani ce locuieste cu mine (mama), am deschis un proces pentru a obtine custodia copilului, precizez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minor la domiciliul parintelui caruia nu i-a fost incredintat maroma maroma Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: Exista o hotarare judecatoreasca de ordonanta presedintiala prin care s-a acordat program de ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil de comun acord c_mircea c_mircea Sotia simtind ca are sanse mai mici la procesul pentru custodia copilului, mi-a propus sa divortam de comun acord, iar custodia copilului sa o facem tot de ... (vezi toată discuția)