avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tulburarea linistii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tulburarea linistii

Buna ziua! Locuiesc la un bloc,avand apartament proprietate personala. Locuitorii blocului au pus mana de la mana si in fata blocului au construit doua banci,in principal pentru batranii care inainte de a urca sau dupa ce au coborat sa se poata odihni. Avem o mare problema,la care numai eu am luat cat de cat atitudine,verbal. Pe aceste banci,mai ales vara se aseaza fel de fel de adolescenti galagiosi,care uneori seara pana tarziu noaptea stau si beau bere si de multe ori tipa,adolescenti care NU locuiesc in acest bloc,unii nici nu sunt din cartier. Eu lucrez in ture,deci si noaptea,nu am pretentia de liniste ziua,asta e .Dar problema devine serioasa,intr-o noapte am vazut pe geam cum impingeau o masina,s-o rastoarne. Am vrut sa sun la 112,dar a doua zi lucram,pierdeam ore de somn daca trebuia sa dau declaratii. Ce ma sfatuiti? Ma indigna faptul ca alti locatari nu zic nimic,eu sunt femeie,mi-e si frica.:(
Aveti perfecta dreptate,exista o lipsa evidenta de responsabilitate din partera majoritatii proprietarilor pentru asigurarea si mentinerea unui climat de siguranta si de securitate in zonele invecinate imobilelor de locuit in comun
Trebuia sa faceti efortul sa apelati numarul unic de urgenta,astfel incat cei interesati sa desfasoare actiuni cu scopul prejudicierii intereselor si bunurilor altora ,sa raspunda pentru faptele lor
A.
Ați putea sesiza în scris cu nr. de înregistrare Sectia de Politie de care apartineti (formulați plângerea în 2 exemplare, solicitati înregistrarea lor și, retine-ti pt. dvs. un exemplar), solicitând ajutorul Politiei pentru depistarea scandalagiilor, sanctionarea lor și restabilirea ordinii și linistii publice în acel loc.Aveti mai jos baza legală ce-o puteti invoca în plângerea catre politie.

LEGE nr. 61 din 27 septembrie 1991 (*republicata*) pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice*) a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 96 din 7 februarie 2014 ----- *)

ART. 2
Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
. . . . . . . . .
24) provocarea ori participarea efectiva la scandal, in locuri sau localuri publice;
25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

B.
Puteti apela si la 112 dar e bine de evitat când nu ai probe : în cazul dvs. care sunteti singura. Mai mult, de nu vor fi prinsi în fapt, e posibil sa fiti sanctionata de Politie (unora nu le e pe plac a fi deranjati și, atunci, vă vor găsi ”nod în papură” ca justificare de a sanctiona reclamantul tot potrivit acestei legi

B.
Puteti apela si la 112 dar e bine de evitat când nu ai probe

Daca exista interes ,probe pot exista,inclusiv inregistrari cu telefonul mobil
Conform cod procedura penala
Titlul III - PROBELE SI MIJLOACELE DE PROBA

Capitolul 1 - DISPOZITII GENERALE

Art. 62 - Lamurirea cauzei prin probe
In vederea aflarii adevarului, organul de urmarire penala si instanta de judecata sunt obligate sa lamureasca cauza sub toate aspectele, pe baza de probe.

Art. 63 - Probele si aprecierea lor
Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata in urma examinarii tuturor probelor administrate, in scopul aflarii adevarului.

Art. 64 - Mijloacele de proba
Mijloacele de proba prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba sunt: declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele.
Mijloacele de proba obtinute in mod ilegal nu pot fi folosite in procesul penal.

Art. 65 - Sarcina administrarii probelor
Sarcina administrarii probelor in procesul penal revine organului de urmarire penala si instantei de judecata.
La cererea organului de urmarire penala ori a instantei de judecata, orice persoana care cunoaste vreo proba sau detine vreun mijloc de proba este obligata sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze.

Art. 66 - Dreptul de a proba lipsa de temeinicie a probelor
Invinuitul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia.
In cazul cand exista probe de vinovatie, invinuitul sau inculpatul are dreptul sa probeze lipsa lor de temeinicie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anul trecut sub apartamentul meu (care este inchiriat) s-a mutat ... knight knight Anul trecut sub apartamentul meu (care este inchiriat) s-a mutat o familie. Barbatul a chemat politia de nenumarate ori la chiriasii mei si politia a constatat ... (vezi toată discuția)
Ore de liniste petrudaniel petrudaniel Buna ziua! Este adevarat ca nu pot asculta niciodata muzica la sistemul meu de home-audio? Legea mentioneaza ca doar tulburarea prin zgomote se sanctioneaza in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la liniste la apartament AnaEva AnaEva Buna ziua, Vecina are un catel care latra incontinuu, zi si noapte, am înregistrări la 1,3, noaptea, problema persista din iulie 2017 de cand m-am mutat ... (vezi toată discuția)