avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciunea prevazuta de art 215 alin. 4 VCP NU MAI ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciunea prevazuta de art 215 alin. 4 VCP NU MAI ESTE INCRIMINATA in noul Cod penal, ci in Legea nr 59/1934

Conform noului cod penal, art 244 CP, infractiunea prevazuta de art 215 alin 4 VCP nu mai constituie infractiunea de inselaciune.

In aceste conditii, este aplicabila pedeapsa din Legea nr 59/1934.

Exista alte opinii in sens contrar?
Cel mai recent răspuns: amales , utilizator 00:28, 11 Iunie 2014
l 59/1934 a fost modificata de L187/2012 art 23
ART. 23
Legea nr. 59/1934 asupra cecului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 1 mai 1934, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 84 va avea următorul cuprins:
"Art. 84. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:
1. emiterea unui cec fără a fi avut autorizarea trasului;
2. emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare;
3. emiterea unui cec cu dată falsă sau căruia îi lipseşte unul dintre următoarele elemente esenţiale:
a) denumirea de cec;
b) suma de bani ce trebuie plătită;
c) numele trasului;
d) data emiterii cecului;
e) semnătura prevăzută la art. 11;
4. emiterea unui cec cu încălcarea prevederilor art. 6 alin. 3."

2. Articolul 85 va avea următorul cuprins:
"Art. 85. - Emiterea fără drept de cecuri circulare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.
Constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzute la alin. 1 se fac de către organele de poliţie.
Contravenţiei prevăzute la alin. 1 îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."
________________________________________________________

Aceasta ar fi modificarea legislativa.
Decizia nr. IX din 24 octombrie 2005 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934 in raport cu reglementarea data, prin art. 215 alin. 4 din Codul penal, faptelor de inselaciune savarsite in legatura cu emiterea unui cec
1. Fapta de emitere a unui cec asupra unei institutii de credit sau asupra unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust, daca s-a produs o paguba posesorului cecului, constituie infractiunea de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. 4 din Codul penal.

2. Daca beneficiarul cecului are cunostinta, in momentul emiterii, ca nu exista disponibilul necesar acoperirii acestuia la tras, fapta constituie infractiunea prevazuta de art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 59/1934.


In opinia mea, infractiunea de inselaciune cu cecuri nu este dezincriminata, ea nu se mai regăseste sub forma unor alineat distinct, ea rămane inclusa in forma tip sau agravată a infracţiunii prevazute la art.244 in NCP.
Diferentierea fata de infractiunea prevazuta in Legea 59/1934, se va face la fel ca pana acum, avand in vedere Decizia ICCJ de mai sus.
Ei bine, aici iarasi am o opinie contrara si consider ca acel RIL nu mai este de actualitate...

Sigur ca, depinde foarte mult cum se va considera cu privire la inselaciunea...in conventii...

Problema cu acel RIL a izvorat tocmai de acolo ca se aprecia in mod diferit elementele constitutive si ca alin. 4 al art 215 VCP absorbea...

In caz de dezincriminare ar trebui insa sa scape cei condamnati definitiv...
Nu stiu daca ei au depus cereri...

Pot fi multe lucruri de analizat dar este compl
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
dar cei condamnati definitiv poate beneficia de acest art de lege ?nu are forma agravanta dar are forma continuata si este asa 215 alin 1,2,3,5

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal relunelu relunelu Bna ziua.Ce pedepse prevede NCP pt infractiuni la legea cec si deasemenea pt inselacine? (vezi toată discuția)
Valabilitate fila cec gev gev Buna ziua, Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari: 1) Cat este valabila fila ... (vezi toată discuția)
Practica judicara pe inselaciune in conventii pe noul cod penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, Daca are cineva practica judiciara pe inselaciune in conventii pe art 244 NCP as fi curios sa o vad. Eu nu am gasit nimic. Inselaciunea in ... (vezi toată discuția)