avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revenire automata a unui imobil dupa mai bine de 30 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revenire automata a unui imobil dupa mai bine de 30 ani de dari la stat

Buna ziua.
Socrul meu are o casa plus teren,pe care proprietari sunt parintii lui,care au decedat.Asa figureaza la primarie,el nu are nici un act,cum erau inainte toate fara acte.De mai bine de 30ani,socrul meu plateste impozit pe aceasta proprietate,insa mai are 5 frati(unii dintre ei sunt decedati,ramanand,insa copii lor).Are el dreptul total al acelei proprietati?
Multumesc!

impozitul este platit pe numele lui...(al socrului)

Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ramqby , utilizator 14:45, 17 Iunie 2014
Socrul dvs va putea formula actiune in dobandirea dr de proprietate prin uzucapiune pt teren si accesiune imobiliara pt imobil, in contradictoriu cu fostii proprietari de la care au cumparat parintii lui.

In principiu, locuind si ingrijind singur de imobil, platind si impozitele ar putea face actele doar pe numele lui. Depinde ce interes are si cum se intelege cu ceilalti frati sau copii acestora.
Pai,terenul cred ca i-a fost dat de primarie...cum era inainte.Interesul lui este sa lase unui copil acea proprietare,zicand ca va fi mai greu daca el nu va mai fi,mai departe se va locui acolo.Cu fratii,respectiv nepotii nu prea cred ca ar avea intelegere...cu toate ca nu s-a interesat nimeni pana acum,dar cand e vb de acte...sar toti contra.

Care sunt pasii de urmat?Unde trebuie sa faca acea cerere?Multumesc

Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Părerea mea, cel puțin în lipsa unor acte strict pe enunțul problemei, cred că o variantă ar fi uzucapiunea, mai jos voi reda și textul legal.
Fără supărarea, nu cred că este nevoie și de accesiune imobiliară artificială, procedural vorbind, mecanizmul dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune conținând și drepturi asupra imobilului casă de locuit. De altfel taxa de timbru doar pentru uzucapiune fiind mult mai mică.

În ipoteza în care tatâl socrului este recunoscut ca proprietar, fie in Cartea funciară fie în Anexa 24, nu cred că se pune problema unei uzucapiuni ci a unui partaj, caz în care și frații socrului vor avea o cotă parte.

Art. 930 Cod civil.
Uzucapiunea extratabulară
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Am inteles.Unde trebuie sa mearga pentru a face demersurile...adica sa vada daca este inscrisa in cartea funciara?La primarie?
Multumesc!
La Cartea Funciara(Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Alte discuții în legătură

Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie a unui teren Constantin0101 Constantin0101 Buna ziua,. Se poate intra in posesia unui teren daca sunt platitorul de taxe pe acel teren de Mai bine de 10 ani ? Bunicul me (defunct) Este unul dintre ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani in noul cod civil uttzza uttzza In noul cod civil mai exista institutia uzucapiunii de 30 de ani? Nu am gasit nici o dispozitie in acest sens. Si nici prescriptia achizitiva de 30 de ani. (vezi toată discuția)