avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dupa pronuntarea divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dupa pronuntarea divortului

Buna ziua,
In 2011, dupa 4 ani de casatorie, am divortat de sotul meu dupa noua lege (de comun acord, la notar). De cand ne-am cunoscut si pana la divort el a locuit in apartamentul cumparat si detinut de parintii mei. In toti acesti ani am cumparat 2 masini, 1 masina de spalat precum si alte mici bunuri - oricum nimic de valoare.
Dupa ce am divortat, pentru ca nu avea o locuinta, la rugamintea lui, am semnat un contract pt prima casa, creditul fiind platit integral de el si acum impreuna cu noua lui sotie.
La divort, am considerat ca ne putem intelege in privinta impartirii bunurilor, mai ales ca nu aveam mare lucru, cel mai valoros obiect fiind acea masina de 7.5k eur pe care am cumparat-o din banii obtinuti din vanzarea primei masini, de la nunta si din alte surse (salarii, ajutor de la parinti etc). Nu am ajuns insa la niciun consens in privinta acesteia, el considerand ca i se cuvine sa o pastreze.

Acum, fostul meu sot doreste sa vanda apartamentul a carui co-proprietara sunt doar in acte si in privinta caruia oricum nu am niciun fel de asteptari.
I-am pus in vedere insa ca nu semnez nimic pana nu-si achita datoria de la masina. Acum ma ameninta ca ma taraste prin tribunale, ca daca e asa atunci de ce sa plateasca singur ratele la apartamentul lui etc.

Imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa am vrut sa explic exact cum sta situatia. Este fostul meu sot in masura sa pastreze masina? Poate sa ma oblige sa platesc ratele la un apartament pe care vrea sa-l vanda ca sa-si ridice o casa impreuna cu noua sotie?

Va rog frumos sa ma sfatuiti cum sa procedez, pentru ca nu vreau complicatii. Nu doresc decat ca jumatatea din masina sa le-o returnez parintilor mei care ne-au sprijinit financiar pe toata durata relatiei.
Va multumesc mult pentru orice sugestie sau sfat.

Toate cele bune,
R
Cel mai recent răspuns: RuxandraV , utilizator 23:37, 10 Iunie 2014
Buna ziua. Pentru rezolvarea in mod privat a conflictului dintre dvs si fostul sot puteti incerca medierea. Medierea presupune discutii intre cele doua parti cu privire la subiectul conflictului in asa fel incat acestea sa gaseasca amiabil acele solutii care le satisfac interesele. Fara complicatii, asa cum spuneti dvs. Contactati un mediator pentru a primi mai multe informatii.
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate comuna pe cote -parti ).


Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea impartelii bunului indiviz.

Actiunea de partaj poate fi promovata de catre cei doi coproprietari.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dupa ce am divortat, pentru ca nu avea o locuinta, la rugamintea lui, am semnat un contract pt prima casa,

Sa inteleg ca sunteti coproprietar pe cote parti ?
Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri si sugestii.

Am semnat contractul pentru obtinerea creditului Prima Casa cu putin timp inainte de a divorta, cand decizia era oricum luata si voiam sa-l ajut sa se mute undeva.
Nicio clipa nu m-am gandit sa am vreun beneficiu din acel apartament, cu atat mai mult cu cat eu aveam deja o locuinta, iar ratele urma sa si le plateasca singur.

Repet, am vrut sa-l ajut si in acest moment nu ma intereseaza sa scot niciun ban din acel apartament.

Nu doresc decat sa primesc inapoi jumatate din valoarea ultimei masini, singurul bun de valoare cumparat impreuna. Intrucat nu este de acord sa-mi returneze partea, nu am avut alta solutie decat sa aman semnarea contractului de cedare a apartamentului cumparat prin Prima Casa pana imi vireaza banii pe masina.

Nu vreau sa ne judecam prin tribunale pt o masina amarata, vreau doar sa stiu ce optiuni am si cum sa procedez ca sa evit un scandal si fara sa dezgrop mortii. Eu nu mai locuiesc in Romania, de aceea as vrea sa stiu daca amenintarile lui sunt sau nu fondate.

Inca o data va multumesc mult pentru timpul acordat.
Cu stima,
R
E interesul lui sa va dea jumatate din valoarea masinii. Indiferent cu ce va ameninta, masina ca si casa e bun comun. Sa nu fiti de acord sa vindeti, e problema lui daca alege sa va actioneze in judecata si daca vrea sa isi amane planurile cu casa cativa ani cat puteti lungi procesul.
Daca va actioneaza in judecata, functie de ce cere va aparati si cereti si dvs ce doriti.
Sunteti in avantaj, nu renunai la pozitia pe care o aveti, chiar daca teoretic, puteti cere partajul masinii pe cale separata dupa ce vindeti sau ce faceti cu apartamentul, nu e acelasi lucru.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj apartment credit imobiliar veronica82 veronica82 Buna ziua, Sunt in discutii cu sotul meu pentru divort si partaj si problema principala este un apartament luat dupa casatorie printr-un credit imobiliar ... (vezi toată discuția)
Partaj la multa vreme dupa divort cion59 cion59 Bună ziua. Am fost căsătorit și am împreună cu fosta soție un apartament. Avem împreună și 2 copii. Am divorțat însă acum 12 ani dar nu am făcut ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)