avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... admin blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

admin blocului

SCHIMBARE COMITET EXECUTIV SI ADMIN IN CADRUL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI

Buna,
acum 2 sapt. adunarea generala formata din proprietarii a 2 blocuri (A+B)..in majoritatea ei a dispus in locuirea admin vechi si a comitetului executiv.

Motivul a fost simplu : restante stranse de 70.000 ron..(2 apart avand 'doar" 25.000 ron restanata de acum 2 ani de ex..)..practic cam 20% mai platesc intretinerea la zi.

De curand am aflat ca toti banii din fondul de rulment si cel de reparatii au fost directionati catre plata facturilor..ca aceasta asociatie avea un SINGUR cont...si ca toti banii erau depusi acolo..si de acolo plecau...mai departe..

ACUM noul admin...preseaza noul comitet sa preia asociatia rapid..FARA a se efectua un audit...(spune ca il va cere peste 2-3 luni sa vad banii asociatiei..daca ne permitem..etc).

Intrebare: noul admin poate prelua FARA acordul noului comitet executiv...?..prin simpla preluare doar de catre el..asociatia este in legalitatea? pe ce statut functioneaza pe cel nou...sau cel vechi..? legal..PRPOPRIETARII care platesc la timp..PE cine pot trage la raspundere!??? PAGUBA cum o recuperam??
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
doar_eumike, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marius MM , utilizator 12:36, 16 Iunie 2014
Conform norme in vigoare reprezentantul asociatiei de proprietari cu autoritatea sa decida masuri in interesul asociatiei de proprietari si a membrilor proprietari este presedintele de asociatie
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu responsabilitatea de executie masuri dispuse de adunarea generala,presedinte si comitet executiv
Intrebare: noul admin poate prelua FARA acordul noului comitet executiv.
..
Ce anume sa preia noul administrator ?
Raport asupra situatiei financiar contabile a asociatiei de proprietari poate executa cenzorul/comisia de cenzori a asociatiei de proprietari
pe ce statut functioneaza pe cel nou...sau cel vechi..?

Despre functionarea cui faceti referire ?
Aveti cunostiinta sa se fi facut modificari la statutul initial ?
legal..PRPOPRIETARII care platesc la timp..PE cine pot trage la raspundere!???

Daca PR...platesc la timp de ce intentioneaza sa traga la raspundere pe cineva?
PAGUBA cum o recuperam??

Despre ce paguba vorbiti ?Daca va referiti la sumele cu titlu de restanta,exista disp
L nr 230/2007 Articolul 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Articolul 50
(1)Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2)Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3)Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Articolul 51
(1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2)Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3)Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Demersurile pentru recuperare debite de la rau platnici se desfasoara in urma demersurilor legale ale reprezentantului legal al asociatiei de proprietari
art 51..alin 1...inteleg ca daca un restantier are apartamentul executat silit de 6 luni de catre x banca (care nu a obtinut pretul vrut pana azi), iar daca de 2 sapt am obtinut si noi ca asociatie dreptul de a vinde acel apart (hot jud...suntem inscrisi la masa credeala)... noi avem dreptul de a recupera primii banii...sau ce/ daca raman de la banca? (proprietarul are credit de nevoi pers cu ipoteca)
Daca banca nu a obtinut pretul vrut pana azi,este evident ca asociatia de proprietari nu are cum sa recupereze suma dispusa de instanta prin executarea asupra apartamentului
Eventual asociatia de proprietari,poate starui prin cerere oficiala la executorul judecatoresc care sa desfasoare demersuri la autoritati cu scopul obtinerii de date daca debitorul mai detine si alte bunuri in evidenta asupra carora sa se poata dispuna executarea silita
Daca debitorul nu are bunuri in evidenta,executorul judecatoresc va incheia PV prin care va informa oficial asociatia ca nu poate continua procedura de executare silita in lipsa bunurilor eventual de executat silit
Daca debitorul detine conturi/drepturi salariale ,executorul judecatoesc poate dispune poprire pana la recuperarea debitului de recuperat
Mike,
Pana una-alta, admin-ul este angajat de catre com. executiv, fie cu contract de munca, fie cu contract de prestari de servicii - daca este PFA.
Apoi, omul are dreptate, asociatia trebuie sa functioneze cumva, altfel daca nu se fac incasari (acei 20% despre care vorbeai) si nu se achita macar in parte furnizorii, atunci situatia se inrautateste dramatic, asa ca admin-ul dvs. daca are ceva in cap, poate face rapid un proces verbal de predare-primire (sa se stie de unde pleaca), din acest PV va rezulta destul de clar situatia a soldurilor (activ-pasiv).
Dupa aceste „miscari”, as. prop. - conducerea acesteea, poate face ce doreste - o expertiza financiar contabila, ma rog, urmarirea in instanta a marilor debitori, etc.

Pe de alta parte, orice fel de administrator, persoana fizica sau juridica, isi desfasoara activitatea sub conducerea si autoritatea Com. ex. si a comisiei de cenzori. Am inteles ca are oarece experienta, asa ca si parerea acestuia conteaza in luarea unor decizii a conducerii. Dupa cum am spus, as. prop. trebuie sa continua a functiona, altfel va blocati, iar furnizorii va pot opri utilitatile pentru neplata.
Mai vorbim, daca veniti cu amanunte.
Daca singurul motiv pentru care ati cerut inlocuirea administratorului vechi este nerecuperarea restantelor de la unii proprietari, aceasta este o greseala.
Administratorul este angajat al asociatiei, el nu are menirea sa recupereze restantele, ci sa se ocupe de administrarea fondurilor, asa cum ele sunt achitate de locatari.

Cu recuperarea restantelor in instanta se ocupa comitetul executiv. Ca i-ati inlocuit pe vechii membrii cu alti membri, e corect, dar daca nici acest nou comitet ales nu va reusi sa recupereze banii, ce veti face? Ii veti inlocui si pe acestia si veti angaja alt administrator?

Si noul administrator se va lovi de aceleasi greutati ca si cel vechi, daca comitetul executiv nu ii va actiona in judecata pe restantieri.
Vechiul administrator a procedat corect ca a platit facturile din ce bani a avut, altfel stateati cu banii la banca si fara utilitati. Va placea mai mult asa?
Noul administrator trebuie sa fie angajat de comitet dupa ce vechiul administrator a fost demis, si nu poate prelua gestiunea asociatiei fara aceasta angajare care este facuta de catre comitetul executiv, nu de adunarea generala a locatarilor.
In AG, cel mult, va puteati spune parerea in legatura cu activitatea administratorului, dar de demis, trebuia sa-l demita comitetul executiv.

Asociatia nu trebuie sa aiba mai multe conturi, e suficient unul singur, dar banii care exista in acest cont sunt evidentiati pe caprarii in contabilitatea asociatiei.

Alte discuții în legătură

Restantieri intretinere bloc- executarea lor!? doar_eumike doar_eumike Buna seara, tocmai am preluat o asociatie de proprietari,dar ma lovesc de cateva probleme: = fondul de rulment desi in acte e de 29.000 ron ..la banca ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie-lamuriri Andrada1989 Andrada1989 Sunt cenzorul unei asociatii de locatari si am anumite dubii si nelamuriri: - stampila sta atat la presedinte cat si la administrator.Este normal?Din ceea ce ... (vezi toată discuția)
Recalcularea penalizarilor criluc2001 criluc2001 As dori si eu cateva raspunsuri privind ASOCIATIA DE LOCATARI :1)Poate actiona in instanta locatarii care au restante ,pentru recuperarea restantelor ... (vezi toată discuția)