avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantieri intretinere bloc- executarea lor!?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantieri intretinere bloc- executarea lor!?

Buna seara,

tocmai am preluat o asociatie de proprietari,dar ma lovesc de cateva probleme:

= fondul de rulment desi in acte e de 29.000 ron ..la banca soldul e 0
= fondul de reparatii in acte e de 25.000 ron..la banca soldul e 0
casa e 3500 ron..

Restante 57.000 ron...

Problema mare e ca avem 3 apart cu urmatoarele restante :
12500 ron/ 9800 ron/ 9000 ron ( ceilalati sunt mai mici pana in 4000 ron..2 aprt..si inca cateva cu pana in 1000 ron) . 3 sferturi din proprietari isi achita intretinerile.
CUM fac sa scap de cei problema? II pot evacua iarna..daca am sentinta judecatoreasca? Daca am hotararea jud..emisa anul asta DAR apart e deja ipotecat in favoarea la X banca pentru un credit ipotecar...(de 80-100 mii euro de acum 3 ani)...sansele mele sunt nule ca asociatie sa iau vrun ban de la viitorul proprietar..care cumpara apart de la un BEJ (licitatie)!? Practic isi ia banii ( macar o parte banca..apoi daca mai ramane ceva..peste val creditului si dif dob..abia atunci ia si asociatia ceva bani)..ma insel?

Ce pot face cu ceilalti restantieri mai micuti dar indaratnici..si ei..desi i-am rugat sa plateasca..efectul a fost 0.

Al 3- lea caz..: proprietara e plecata in SPANIA..de 2 ani..fiul ei..nu a platit intretinerea..si a plecat in ANGLIA si el de 6 luni..LASAND cheia apart...unor necunsocuti..care NICI ei nu platesc nimic..dar consuma de toate...la usa nici macar nu raspund...iar intr-o scurta discutie..mi-au retezat vorba direct (nu suntem proprietari..nu ne intereseaza).

Aveti vrun sfat care sa ma ajute in rezolvarea atator probleme!?

Multumesc!

PS: sunt presedinte de asociatie..asociatia am inscris-o intr-o UNIUNE a asociatilor..care spune ei..ne ajuta...DAR....
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
doar_eumike, utilizator
Cel mai recent răspuns: doar_eumike , utilizator 18:39, 10 Ianuarie 2015
Cu tot respectul, sa nu amestecam borcanele: fondul de rulment si fondul de reparatii nu trebuie sa se regaseasca sub forma de lichiditati: el este imobilizat in alte elemente de bilant.

Sesizez un acut simt de leadership: faptul ca hotararea de executare silita este la persoana 1 singular; eu folosesc persoana 1 plural...
1.Nu se amesteca nici un borcan...asociatia ARE un singur cont..deschis la banca..ca asa au vrut cei din fosta conducere..etc...Asta e situatia si punct.
2. Pe chitantele proprietarilor se vad foarte clar sumele aferente fondurilor de reparatii/ rulment..deci TREBUIAU ca banii respectivi sa existe fizic undeva...
3. Am inteles ca nu ai voie sa folosesti banii din fondul de reparatii pentru a plati restantele..si ca banii din fondul de rulment desemenea trebuiesc folositi pentru proprietarul care a cotizat..nu pentru altii (decat daca ai acordul lor) ( oarecum logic..ca altfel..bagi fd. de rulment mereu la intretinere....platesc 10 fraieri"..si mai tii 10 pe langa ei...restantierii..sa traiasca datorita oamenilor corecti) (d-aia fosta conducere a rezistat atatia ani si am ajuns la asemenea restante)
4. HOT JUD...NU O AM eu personal...LOGIC si asta deoarece nu eu personal am dat in jud...logic ca hot. apartine asociatiei de prop. ( dar la fel de logic e vorba de principiu..ce pot face mai departe..sa incerc sa recuperez din restante!?)..in fond asta e problema.

PS: ma gandesc sa cer un audit
1-Problema recuperarii restantelor este legal prevazuta de disp L nr 230/2007 art 50
2-Pentru fondurile asociatiei,solicitati raport al cenzorului/comisiei de cenzori
3-Referitor la hotararea judecatoreasca...aceasta reprezinta document in care parte reclamanta este asociatia de proprietari care teoretic si legal,ar trebui sa o detina
Chiar daca dvs ca nou presedinte nu detineti hotararea judecatoreasca,verificati arhiva preluata de la ex presedinte,sau in ultimul caz solicitati la grefa instantei eliberarea unei copii a hotararii definitive
Cu hotararea instantei va adresati la eecutor judecatoresc in vederea demararii procedurii de executare silita
doar_eumike a scris:
tocmai am preluat o asociatie de proprietari,...

Probabil ca sunteti proprietarul unui apartament din acea asociatie si ati fost ales presedinte in cadrul adunarii generale. Numai asa puteti fi presedinte.
Dar aveti alaturi pe membrii comitetului, comisia de cenzori si un administrator, oameni cu care trebuie sa colaborati, sa lucrati, sa va lamuriti si sa actionati conform legii pentru recuperarea debitelor.
Pe langa ajutorul celor enumerati, asa cum spuneti, asociatia dumneavoastra este inclusa intr-o uniune de asociatii care va poate sprijini si consilia.

Acum cateva cuvinte la problemele prezentate concret:

Fondul dde rulment si fondul de reparatii pot exista in registrul fondurilor chiar daca in csierie si/sau in banca sunt zero lei. Nu e nimic ilegal si este explicabil daca avem in vedere ca, asa cum spuneti, aveti restantieri mari.
Un echilibru intre fonduri si sumele exitente se poate evidentia in situatia soldurilor, situatie pe care trebuie sa o intocmeasca lunar administratorul (daca tine contabilitatea) sau un contabil, economist... Abia atunci cand in aceasta situatie nu exista egalitate intre activ si pasiv, este o problema.
II pot evacua iarna..daca am sentinta judecatoreasca?

Nu. Dumneavoastra ca presedinte al asociatiei, nu puteti sa evacuati un proprietar restantier niciodata, nici vara nici iarna, chiar daca aveti sentinte si parasentinte.
Cand o sa aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, trebuie sa apelati la un executor judecatoresc si numai acesta poate trece la executarea silita prin poprire pe veniturile proprietarului, vinderea la licitatie a bunurilor acestuia sau scoaterea la licitatie a apartamentului. Dupa adjudecare, executorul incaseaza banii din vanzare si sprijina cumparatorul sa intre in posesia apartamentului apeland chiar la evacuare daca este cazul. Dar presedintele asociatiei nu poate executa, nu poate evacua...
Ce pot face cu ceilalti restantieri mai micuti dar indaratnici..si ei..desi i-am rugat sa plateasca..efectul a fost 0.

Daca o sa cititi legea 230/2007, HG 1588/2007 si mai cititi si pe acest forum, o sa constatati ca nicaieri nu exista procedura cu rugamintea.
Pentru orice restantier iata cativa pasi de urmat:
- aplicarea de penalizari conform sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv al asociatiei
- notificarea prin posta cu confirmare de primire a fiecarui restantier
- instituirea privilegiului imobiliar pe apartament
- chemarea la mediere
- actionarea in judecata

Multi restantieri actionaeza pozitiv si vin la asociatie sa platesca ori sa solicite incheirea unei intelegeri de esalonare a debitelor dupa primul pas, unii dupa al doilea... si poate cu unul din 10-20 de debitori o sa fiti nevoiti sa ajungeti in instanta.
Incercati.


@doar_eumike

1. E suficient un singur cont, numai si daca va ganditi ca bancile nu mai dau dobanzi atragatoare nici macar la depozite, iar la conturi curente deloc, dar iau comisioane destule.

2. Asa cum s-a mai spus, in scripte aveti o suma consistenta stransa de la proprietari la fondurile de rulment si cel de reparatii, dar acesti bani, in loc sa-i vedeti in contul bancar, trebuie sa-i cautati in buzunarele rupte ale restantierilor.
Daca ei ar veni sa plateasca, atunci acesti bani ar restabili sumele fondurilor.
Asociatia de proprietari se gospodareste asa cum poate atunci cand are asemenea probleme cu restantierii, inclusiv isi poate folosi fondurile pentru plata facturilor, astfel incat sa nu aveti restante la furnizori si in final sa vi se opreasca furnizarea utilitatilor. Banii au fost imprumutati din acele fonduri pentru plata intretinerii restantierilor sub rezerva ca atunci cand ei isi vor plati aceste debite, sa puneti banii la loc de unde i-ati imprumutat.
Se poate spune ca nu este chiar corect sa folosesti banii din fondul de reparatii la plata facturilor, dar inchipuiti-va ce situatie ati fi avut acum cu banii la banca (de pe urma carora nu aveati niciun folos), dar cu utilitatile oprite de furnizori.

3. Fondul de rulment se administreaza ca suma totala la plata facturilor in avans sau plata celor potential restante din cauza restantierilor care nu-si achita cotele curente. Asociatia de proprietari administreaza o suma totala a acestui fond - o foloseste si apoi o reintregeste - nu cota fiecarui proprietar. In momentul in care proprietarul a depus bani in fondul de rulment, acesti bani lichizi se depersonalizeaza si sunt folositi de administrator ca suma totala, asa cum am spus. Fondul de rulment se pastreaza ca evidenta pe fiecare proprietar in parte ca sa poata fi inapoiata suma in caz ca proprietarul se muta, sa se stie, in caz de decizie, cu cat trebuie marita contributia individuala, cat trebuie sa mai achite fiecare pana la concurenta sumei decise.
Cu alte cuvinte nu se intreaba proprietarul daca vrea sau nu sa-i plateasca vecinului restanta.
Situatia seamana cu ceea ce si bancile fac:
- dv. depuneti la banca o suma, o aveti inregistrata in cont, dar o data ce ati depus banii, banca nu va mai consulta ce se intampla cu banii dv. si ii va acorda altui client un credit. Daca vreti sa retrageti banii, banca vi-i da inapoi pentru ca intre timp au venit alti deponenti si au umplut sacul bancii sau cei carora li s-au acordat credite inapoiaza banii sub forma de rate. In toata aceasta miscare a banilor intermediarul - banca - are un castig prin jocul dobanzilor si al comisioanelor si penalizarilor.
- asociatia poate sa aiba si un castig din aceasta situatie cu restantieri, daca li se aplica acestora penalizari pe care le vor plati in final atunci cand isi achita intretinerea, mai devreme sau mai tarziu.

Folositi toate mijloacele pe care vi le-a aratat @adriantot si in primul rand aplicati penalizari.

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond special asociatie proprietari andalex24 andalex24 Buna ziua, asociatia de proprietari a hotarat crearea a doua fonduri speciale RADET respectiv Apa Nova, prin care lunar fiecare locatar este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)