doar_eumike a scris:
tocmai am preluat o asociatie de proprietari,...
Probabil ca sunteti proprietarul unui apartament din acea asociatie si ati fost ales presedinte in cadrul adunarii generale. Numai asa puteti fi presedinte.
Dar aveti alaturi pe membrii comitetului, comisia de cenzori si un administrator, oameni cu care trebuie sa colaborati, sa lucrati, sa va lamuriti si sa actionati conform legii pentru recuperarea debitelor.
Pe langa ajutorul celor enumerati, asa cum spuneti, asociatia dumneavoastra este inclusa intr-o uniune de asociatii care va poate sprijini si consilia.
Acum cateva cuvinte la problemele prezentate concret:
Fondul dde rulment si fondul de reparatii pot exista in registrul fondurilor chiar daca in csierie si/sau in banca sunt zero lei. Nu e nimic ilegal si este explicabil daca avem in vedere ca, asa cum spuneti, aveti restantieri mari.
Un echilibru intre fonduri si sumele exitente se poate evidentia in situatia soldurilor, situatie pe care trebuie sa o intocmeasca lunar administratorul (daca tine contabilitatea) sau un contabil, economist... Abia atunci cand in aceasta situatie nu exista egalitate intre activ si pasiv, este o problema.
II pot evacua iarna..daca am sentinta judecatoreasca?
Nu. Dumneavoastra ca presedinte al asociatiei, nu puteti sa evacuati un proprietar restantier niciodata, nici vara nici iarna, chiar daca aveti sentinte si parasentinte.
Cand o sa aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, trebuie sa apelati la un executor judecatoresc si numai acesta poate trece la executarea silita prin poprire pe veniturile proprietarului, vinderea la licitatie a bunurilor acestuia sau scoaterea la licitatie a apartamentului. Dupa adjudecare, executorul incaseaza banii din vanzare si sprijina cumparatorul sa intre in posesia apartamentului apeland chiar la evacuare daca este cazul. Dar presedintele asociatiei nu poate executa, nu poate evacua...
Ce pot face cu ceilalti restantieri mai micuti dar indaratnici..si ei..desi i-am rugat sa plateasca..efectul a fost 0.
Daca o sa cititi legea 230/2007, HG 1588/2007 si mai cititi si pe acest forum, o sa constatati ca nicaieri nu exista
procedura cu rugamintea.
Pentru orice restantier iata cativa pasi de urmat:
- aplicarea de penalizari conform sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv al asociatiei
- notificarea prin posta cu confirmare de primire a fiecarui restantier
- instituirea privilegiului imobiliar pe apartament
- chemarea la mediere
- actionarea in judecata
Multi restantieri actionaeza pozitiv si vin la asociatie sa platesca ori sa solicite incheirea unei intelegeri de esalonare a debitelor dupa primul pas, unii dupa al doilea... si poate cu unul din 10-20 de debitori o sa fiti nevoiti sa ajungeti in instanta.
Incercati.