avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Vacanta judecatoreasca si judecarea conflictelor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Vacanta judecatoreasca si judecarea conflictelor individuale in munca

Conform Legii dialogului social. Legea nr. 62/2011
Art. 212
(1) Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca vor fi judecate cu celeritate.
(2) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile.

Influenteaza vacanta judecatoreasca aceste termene? Concret, daca inaintez o contestatie pentru sanctiune disciplinara la inceputul lunii iulie, va fi judecata in 10 zile, conform Legii, sau voi astepta pana in toamna?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:39, 17 Iunie 2014
Termenele de judecata nu se refera la termenele infatisarilor ci la judecata cererilor. Adica daca , sa zicem ca dupa 7 termene de infatisare, astazi 1 august 2014 se judeca cauza adica se da in pronuntare judecatorul nu poate amana pronuntarea mai mult de 10 zile.
Primul termen de infatisare se da conform art 201 din codul de procedura civila.
La prima infatisare se poate chiar judeca si cauza termenul devenind termen de judecata raportat la pronuntare.
Este necesar sa treaca mai mule luni intr un conflict de muna, cel putin 6 luni, tocmai pentru ca angajatorul sa fie total decazu din dreptul de a mai aplica o sanctiune disciplinara, intrucat prin fictiunea legii in cazul unei anulari a unei decizii de concediere se presupune ca cim nu a incetat niciodata prin urmare angajatorul poate aplica o noua sanctiune imediat dupa reintegrarea salariatului daca tot procesu sa desfasurat inlauntrul celor 6 luni prevazut la art 251 alin. 2 codul muncii.
@ josette2014

Vacanta judecatoreasca poate influenta aceste termene.

Daca depuneti contestatia la inceputul lunii iulie, nu se va judeca in 10 zile , intricat stabilirea termenului de judecata nu se raporteaza la acest articol , ci este prevazuta in Codu de procedura civila, astfel :

Art. 201: Fixarea primului termen de judecata
(1) Judecatorul, de indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, dispune, prin rezolutie, comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare, sub sanctiunea prevazuta de lege, care va fi indicata expres, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 165.
(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care este obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, reclamantul nu a comunicat raspuns la intampinare in termenul prevazut la alin. (2), la data expirarii termenului corespunzator, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(5) In procesele urgente, termenele prevazute la alin. (1)-(4) pot fi reduse de judecator in functie de circumstantele cauzei.
(6) In cazul in care paratul domiciliaza in strainatate, judecatorul va fixa un termen mai indelungat, rezonabil, in raport cu imprejurarile cauzei. Citarea se va face cu respectarea dispozitiilor art. 156.

====

art 251 alin. 2 Codul muncii.??? - nu are nicio legatura cu judecarea litigiilor de munca.
Este vorba despre contestarea unui avertisment scris. Inteleg ca nu se mai poate da alta sanctiune in termen de 6 luni (de exemplu, un alt avertisment, care apoi sa fie considerat ca fiind certificand greseli repetate cu vinovatie)?

Daca inteleg corect din articolul citat, se anunta paratul (adica firma, in cazul in care este o contestatie pentru avertisment) dupa ce s-au indeplinit conditiile (adica cand estimativ?). Urmeaza 25 zile in care firma poate avea un raspuns. Apoi, dupa raspunsul acesteia, 10 zile de intampinare (? - nu mi-e foarte clar la ce folosesc aceste zile). Si apoi in 3 zile se fixeaza data, care poate fi si peste 60 zile... Pfff, adica s-ar putea judeca prin iarna, gen? :(

Ce inseamna "procese urgente"?

Termen de judecare inseamna doar ca se da raspuns in 10 zile? Care e rolul "celeritatii" atunci si unde apare??

Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Trebuie să citiți și art. 200 Cod procedură civilă. La primirea unei cereri de chemare în judecată, instanța verifică dacă aceasta îndeplinește condițiile prevăzute la art. 194-197 Cod procedură civilă. Dacă nu le îndeplinește, pune în vedere relamantului să își completeze cererea într-un anumit termen, sub sancțiunea anulării cererii. Despre aceste condiții este vorba la art. 201, alin. (1) Cod procedură civilă iar procedura despre care am scris acum se numește procedura de regularizare a cererii de chemare în judecată.

După procedura de regularizare a cererii, care are loc numai dacă este cazul, urmează etapa scrisă a procesului. Instanța va comunica cererea de chemare în judecată pârâtului, însoțită de o adresă prin care i va pune în vedere faptul că, într-un termen fixat de instanță și care nu poate fi mai mare de 25 de zile, are obligația să depună întâmpinare. Întâmpinarea vă va fi comunicată, însoțită de o adresă prin care vi se va pune în vedere că aveți obligația să depuneți răspuns la întâmpinare într-un termen fixat de instanță și care nu poate fi mai mare de 10 zile.

În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor (art. 201, alin. 3 Cod procedură civilă).

Care e rolul "celeritatii" atunci si unde apare??

În societățile în care sunt suficienți judecători și personal auxiliar de justiție în raport cu numărul de procese aflate pe rol.
Multumesc frumos pentru raspuns!

O ultima intrebare: ce ar putea insemna răspuns la întâmpinare? Gen as putea aduce alte probe sau ce se poate face in perioada asta de raspuns la intampinare?

Alte discuții în legătură

Termen de citare prima instanta postasul postasul Care este cadrul legislativ care reglementeaza citarea partilor la prima infatisare,intr un litigiu de munca.Daca eu am depus o contestatie privind o ... (vezi toată discuția)
Traseu documente cerebel33 cerebel33 Buna ziua, dupa depunerea intampinarii (dosar civil),care este traseul acesteia? -se studiaza de comitetul de judecata si apoi este trimisa partii ... (vezi toată discuția)
Care este termenul in care se raspunde la intampinare? ramos57 ramos57 Buna ziua, Care este termenul legal de a raspunde la intampinare si care este baza legala. Cu stima, (vezi toată discuția)