Trebuie să citiți și art. 200 Cod procedură civilă. La primirea unei cereri de chemare în judecată, instanța verifică dacă aceasta îndeplinește condițiile prevăzute la art. 194-197 Cod procedură civilă. Dacă nu le îndeplinește, pune în vedere relamantului să își completeze cererea într-un anumit termen, sub sancțiunea anulării cererii. Despre aceste condiții este vorba la art. 201, alin. (1) Cod procedură civilă iar procedura despre care am scris acum se numește procedura de regularizare a cererii de chemare în judecată.
După procedura de regularizare a cererii, care are loc numai dacă este cazul, urmează etapa scrisă a procesului. Instanța va comunica cererea de chemare în judecată pârâtului, însoțită de o adresă prin care i va pune în vedere faptul că, într-un termen fixat de instanță și care nu poate fi mai mare de 25 de zile, are obligația să depună întâmpinare. Întâmpinarea vă va fi comunicată, însoțită de o adresă prin care vi se va pune în vedere că aveți obligația să depuneți răspuns la întâmpinare într-un termen fixat de instanță și care nu poate fi mai mare de 10 zile.
În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor (art. 201, alin. 3 Cod procedură civilă).
Care e rolul "celeritatii" atunci si unde apare??
În societățile în care sunt suficienți judecători și personal auxiliar de justiție în raport cu numărul de procese aflate pe rol.